”Då skulle jag packa min väska direkt…”

Modo-tränaren Andreas Johansson om den usla säsongsstarten och förtroendet från klubbledningen: ”Jajamen, det har jag känt hela tiden”

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Näst sist i hockeyallsvenskan.

Sex raka matcher utan en trepoängare.

Sportbladet pratade med svensk ishockeys kanske mest pressade tränare, Andreas Johansson, om Modos knackiga inledning, om förtroende och när han själv känner att det är dags att avgå.

– Om jag inte hade sett någon typ av process, eller tro på det vi gör, då skulle jag packa min väska och åka härifrån direkt, säger han.

Inledningen av den första säsongen sedan uttåget ur SHL har inte gått som planerat för Modo Hockey.

Laget placerar sig näst sist i hockeyallsvenskan, med 26 inspelade pinnar på 22 spelade matcher. Bara nykomlingen Södertälje har inkasserat färre poäng.

Det är inte en bra tabellplacering för ett lag som Modo, lagets tränare Andreas Johansson vet det. Men han skiljer gärna på det han kallar fakta och det han kallar en sanning.

– Vår poängskörd är faktat. Vi har tio juniorer varje kväll, det krävs tid, och det tar tid, det är sanningen. Jag har hållit på med det här i 20 år, jag vet vad jag håller på med, säger Johansson.

Hur mår Modo?

– Det är klart att ingen, varken fans eller folk runtomkring laget, är glad över läget. Men man kan inte bara vara så svart och vit, man måste se hela läget. Jag vet också att du kommer ställa en följdfråga om att jag kanske borde få sparken: det är säkert en del som tycker det, då får man tycka det. Men jag menar att vi mår ganska bra. Vi har full koll på det vi gör, vi tränar bra, har en bra verksamhet, vi har goda vanor, vi jobbar med utveckling och ja... vi jobbar med allt man kan jobba med. Det är en process och ett lag under utveckling och man får inte glömma bort att vi har gjort en stor jävla omväxling.

Känner förtroende

En annan anledning till Modos knappa poängskörd är skador, enligt Andreas Johansson.

Laget tappade bland andra Per Edblom i en ögonskada efter bara fem matcher, även Jonathan Léman är borta med körtelfeber.

– Tabellplaceringen är inte väntad. Men det har hänt otroligt många grejer. Jag hade aldrig tänkt att jag skulle behöva spela juniorer, men det är som det är och de måste få växa och utvecklas. Det är skillnad att möta vuxna spelare i hockeyallsvenskan mot att spela i J20-serier, en del spelar till och med i J18.

Har du klubbens förtroende?

– Jajamen, det har jag känt hela tiden.

Känner du att du har supportrarnas förtroende?

– Det vet jag inte. Jag går inte runt och funderar på om jag är populär eller inte. Jag är coach, jag ger mitt allt för Modo och gör mitt bästa för laget. Fansen är jävligt viktiga, men jag kan inte gå runt och bry mig om vad folk tycker om mig. Men supportrarna ska veta att jag brinner för den här klubben.

Modos målsättning inför säsongen var att ”vara med om uppflyttning i slutet av säsongen och att vara som starkast då”.

Andreas Johansson tror fortfarande att det är möjligt.

– Jag tror att vi kommer hitta vägen, ja. Det krävs en jävla massa hårt jobb, att spelare och ledare höjer sig och att vi skruvar lite här och där. Det får man resultat för i slutet. Jag tror på gruppen, jag ser talangen som finns men de måste få utvecklas och växa in i det innan vi börjar ställa krav, säger han, och fortsätter:

– Vi spelar bländande hockey stundtals, men har haft svårt att stänga matcher. Men det går inte att säga vad som kunde varit eller borde varit, det funkar inte så. Vi är nära i många matcher och jag väljer att se mycket positivt i det.

Det känns som att Modo ofta spelar bra hockey men ändå förlorar. Hur tungt är det?

– Det är alltid tungt att förlora, men jag säger ändå så här: Om jag inte hade sett någon typ av process, eller tro på det vi gör, då skulle jag packa min väska och åka härifrån direkt. Jag är ingen som håller mig kvar i ett tränarjobb bara för att jag måste, jag klarar mig ändå. Men jag tror på det här, jag ser utvecklingen på individer och ingen kan fatta vilken resa de här killarna haft, de flesta har aldrig spelat en SHL-match. Den pressen... om folk bara kunde sätta sig in i de skorna.

Möter topplaget

Om det är krisvarning på Modo, som inte tagit en trepoängare på sex matcher, är tongångarna annorlunda hos kvällens motståndare, Bik Karlskoga, som ligger tvåa i hockeyallsvenskan.

– Det blir en jäkla härlig utmaning, de går ju som tåget. Men vi hade en fantastiskt bra träning i dag (läs måndag) och gruppen är taggad som in i helskotta, säger Andreas Johansson och fortsätter:

– Men vinner vi mot Karlskoga betyder det inte att det vänt helt för oss, det betyder bara att vi gjort en bra match. Sedan får vi bygga därifrån och se vart det leder.