Skräcklaget

Timrå jagade iväg tre topplag – tilldelades HV 71: ”Det är anmärkningsvärt”

Timråspelarna – något att frukta?
HOCKEY

Tre lag hade chansen – alla tre valde bort skräckmotståndaren Timrå.

Något som förvånar Challe Berglund.

– Klart det är anmärkningsvärt, säger Timråtränaren.

Färjestad, Linköping och Frölunda ville absolut inte ställas mot tabellåttan i en kvartsfinal.

I samband med lottningen i SVT:s Hockeykväll uttryckte både Frölundas tränare Ulf Dahlén och Linköpings Slavomir Lener att Timrå var laget de ville undvika.

”Bra slutspelslag”

– Med den statistik vi har mot Linköping och Frölunda är det kanske inte så konstigt att de valde bort oss. Jag tror vi känns rätt diffusa och opålitliga. De andra lagen vet nog inte riktigt var de har oss, säger Challe Berglund.

Landslagscentern Johan Andersson ser enbart fördelar med att Timrå uppfattas som en skräckmotståndare av topplagen.

– Ja. det är bara kul att ingen verkar vilja möta oss. Det betyder att de andra lagen har respekt för oss, och det stärker vårt självförtroende ytterligare.

Och Andersson tycker respekten för Timrå är befogad:

– Vi känns som ett bra slutspelslag. Vi har de spelartyper som passar i den här sortens matcher. Det finns både tuffhet och spetskompetens i truppen, säger Andersson.

Slog ut mästarna i fjol

Nu blir årets kvartsfinal mellan Timrå och HV 71 en repris på förra årets semifinal.

Förra säsongen slog Timrå ut de regerande mästarna Modo i kvartsfinalen och Challe Berglund tror att hans lag kan fälla ytterligare en regerande mästare i årets slutspel:

– Absolut. Vi har en bra chans. I förra slutspelet hade vi ingen fysisk form, det har vi i år. I fjol hade vi några spelare som kom tillbaka efter skador och som var för dåligt tränade. Det var en stor anledning till att vi inte orkade utmana HV den gången.

Samtidigt ser Berglund HV 71 som favorit även den här gången.

– Jag har svårt att se det på något annat sätt. HV slutade ju fyra i tabellen medan vi kom åtta. Men ärligt talat bryr jag mig inte om vilka som är favoriter, säger Challe.

FAKTA

Därför fruktas Timrå

Statistiken

Timrå har bevisligen plusstatistik mot Linköping, Färjestad och HV 71 den här säsongen. Givetvis har det varit en avgörande faktor.

Challe

Timråtränaren är en smart taktiker. Han visade i slutspelet i fjol att han trivs som bäst när trycket på och utanför isen är som störst.

Farten

I sina bästa stunder spelar Timrå kanske den mest fartfyllda ishockeyn i elitserien.

Power- och box play

Två hyperviktiga moment i ett slutspel. Timrå ligger högt i statistiken i båda dessa spelformer.

Hemmastyrka

Timrå har ett enormt stöd hemma i trånga E.ON Arena. Här brukar laget sälja sig dyrt och det sätter extra press på motståndarna att vinna sina hemmamatcher.