Challes dissning av Backlund

"Vi är starkare på målvaktssidan i år"

Foto: BILDBYRÅN & PETER WIXTRÖM
HOCKEY

Först dissade Challe Berglund Timrås förre målvakt Johan Backlund, 28, uppe på scenen.

Efteråt spädde Challe på med orden:

– Jag tror att Anders Lindbäck är lite mer en vinnare än Johan Backlund.

Upptaktsträffarna inför elitserien i ishockey brukar vara stillsamma tillställningar där tränarna tar på sig både livrem och hängslen innan de går upp på scenen.

Men Timrås tränare Challe Berglund sa flera saker som var kängor mot Johan Backlund, målvakten som kommande säsong tillhör Philadelphia Flyers organisation.

"Vi har tappat tre spelare, Wandell, Pyörälä och Lehtonen. Övriga har vi valt att byta ut", sa Challe och fortsatte med att dra upp fjolårets slutspel där Timrå hade chansen att slå ut HV71, men åkte ut i kvarten.

”Skulle ha spelat Åkerlund”

”Jag var för feg. Jag skulle ha spelat Åkerlund i stället för Backlund i match sex”, sa Challe och avslutade med:

”Vi är starkare på målvaktssidan i år”.

När Sportbladet efteråt ber Berglund att utveckla kritiken mot Backlund säger han:

– Det är svårt att prata om spelare som man väljer bort, det låter som att man inte tycker om dem, men det är inte det som det handlar om.

– Det finns många olika parametrar som spelar in, en är kostnadsbiten där vi i år har sänkt budgeten från 35 miljoner kronor till 31. Vi visste att Johan var sugen på NHL och därför sökte vi efter en ny målvakt.

”Inte Backlunds fel”

Timrå har ersatt Backlund med Anders Lindbäck, 21, från Brynäs som avslutade förra säsongen starkt efter att ha inlett som andremålvakt.

– Nu blev det extremt bra. Vi fick en målvakt vi ville ha i Anders Lindbäck och Backlund fick sitt NHL-kontrakt. Jag tror att Anders Lindbäck är lite mer en vinnare än Johan Backlund, säger Challe Berglund.

Du gav dig själv kritik och sa att du var feg i förra slutspelet.

– Ja, det var inte Backlunds fel. Jag var feg, det hade varit ett modigare beslut att ställa Mange (Magnus Åkerlund) i den matchen.

Hur är din relation till Johan Backlund?

– Jättebra. Han ringde mig förra måndagen innan han skulle åka och tackade för att han fått vara med oss hela försäsongen. Jag saknar ”Backe” som kille, men vi som har mindre resurser måste dra ner kostnaderna.

Sportbladet har förgäves sökt Johan Backlund för en kommentar.