Ut ur skuggan – in i hetluften

HOCKEY

SUNDSVALL. Han har länge stått i skuggan av Jacob Markström.

Men nu är Anders Lindbäck elitseriens hetaste målvakt.

Själv tycker han dock inte att han är värd de stora rubrikerna.

– Det krävs mer än en bra match, säger han.

Hetast i elitserien.

Anders Lindbäck är två år äldre än Jacob Markström. Under uppväxtåren var det Lindbäck som var längre fram av dem, när han spelade med A-juniorerna spelade Markström med B-juniorerna. På sin höjd kunde Markström få sitta på bänken i samma lag som Lindbäck.

Men för två år sedan hände något. Anders Lindbäck blev sjuk, och i slutet av elitserien kallade bottenlaget Brynäs upp junioren Markström till a-laget.

Unnar honom det

Vad som hände sedan vet ni förmodligen. Markström gjorde succé och rankas nu av många som elitseriens bästa målvakt och ses av många som en kommande storstjärna i NHL.

I fjol blev han dock petad av Anders Lindbäck under vissa perioder.

Trots det var det Markström som rubrikerna handlade om. Lindbäck benämndes som ”han som petade Markström”, eller kanske ”Markströms kompis”.

Det är dock inget som Lindbäck, som är barndomskompis med Jacob Markström, säger sig ha brytt sig speciellt mycket om.

– Egentligen hade jag inga problem med det. Det är bara kul att en man har växt upp med hela livet och är väldigt bra kompis med blir så pass bra. Man unnar honom bara det. Att bli jämförd med han är bara stort, haha.

Men lite skönt måste det ändå vara att slippa det nu? Nu när du spelar bra står det inte att Markström är skadad, nu är det du som spelar bra istället?

– Hehe. Ja, det är väl klart...

”Ett svårt beslut”

Det var just konkurrensen med Markström som gjorde att Lindbäck i våras valde att lämna Brynäs och uppväxtstaden Gävle för att flytta norrut till Sundsvall och Timrå IK.

– Det var ett svårt beslut. Jag trivdes väldigt bra i Gävle och hade liksom haft ett ganska bra år. Men det jag kände var att ”Markan” är ju så pass bra och jag visste att han skulle vara så bra. Hade jag varit kvar hade jag inte fått spela så väldigt många matcher.

Men i Timrå har Lindbäck alltså tagit över positionen som förstemålvakt i ett elitserielag, något han har gjort med den äran. I torsdags satte han elitserierekord då han räddade samtliga 53 skott mot HV71, och det följde han upp med en ny stormatch mot Linköping.

Vill spela 0-0

Men trots alla stora rubriker och hyllningar står Lindbäck kvar med båda fötterna på jorden.

– När man var väl uppe i den var man inte medveten om att det var så pass mycket. Men det är klart, ni är ju bra på att skriva upp en och skriva om det, så det undgår ju inte en, haha, säger Lindbäck, tar en liten slurk te och ser nästan lite generad ut.

– Nu har det varit en match som jag lyckats bra i och det har blivit en liten hajp. Men det är ju bara en match. Det krävs mer.

Nästa chans att visa att Lindbäcks förra vecka inte var en engångsföreteelse kommer i kväll då Timrå möter hans förra lag Brynäs. En spännande match i matchen blir det mellan de gamla barndomskamraterna Markström och Lindbäck. Upplagt för psykningar iför nedsläpp, skulle man kunna tro.

– Nej, det är det faktiskt inte Vi brukar säga att vi ska spela 0–0 när vi möts.

Då blir båda ganska nöjda?

– Exakt.