Pitkämäki från bänken till hjälte

HOCKEY

Timråmålvakten Juha Pitkämäki har tillbringat större delen av det nya året i kylan i avbytarbåset.

I streckdramat mot Brynäs fick han sin chans till revansch – och Juha tog den, och alla skott och straffar också när Timrå vann med 1–0 när den mållösa matchen avgjordes på straffar.

Timrå har haft lite målvaktskris. Magnus Åkerlund är skadad. Juha Pitkämäki har inte imponerat och blev bänkad efter 1–4-förlusten mot Skellefteå den 4 januari.

Timrå lånade in Aleksis Ahlqvist från finska ligan och han har vaktat kassen sedan dess. Men nu är lånemålvakten tillbaka i Finland.

Timrå har i all hast värvat JVM-målvakten Fredrik Pettersson-Wentzel från Almtuna och alla räknade med att han skulle vakta kassen mot Brynäs..

– Juha var varit bra på träningarna och han var redo att stå. Det var inget konstigt beslut, konstaterade Timrås assisterande tränare Clas Eriksson.

Timråtränarna lär inte ångra sitt målvaktsval efter den mållösa, men mycket dramatiska matchen.

Pitkämäki tog allt

Juha Pitkämäki bjöd inte på några riktigt spektakulära räddningar, men han fanns alltid på rätt plats och var i vägen för pucken.

21-årige Niklas Svedberg som inte gjorde någon större succé i Modo förra säsongen briljerade i Brynäskassen. Svedbergs plockhandske snappade gång på gång upp såväl lösa skott som kanontunga slagskott. Han var dessutom mycket följsam och reaktionssnabb i arbetet mellan stolparna.

När tre viktiga poäng stod på spel i striden kring de två nedre strecken så brydde sig inget av lagen att plocka fram skönspelet. Det var kamp och åter kamp som gällde i varje strid om pucken.

Match utan risktagande

– Det var en bra match. En riktig kamp där båda lagen bjöd på ett rejält försvarsspel och spelade helt utan risktagande, konstaterade Brynästränaren Niklas Czarnecki.

Det var femte gången den här säsongen som Brynäs föll i en straffläggning.

– Vi har många spelare med spetskompetens som är duktiga på att sätta puckarna i frilägen, men i straffavgörande har vi misslyckats. Det är kanske mitt fel, jag har kanske tittat mig lite blind på de offensiva spelarna, sade Brynästränaren.

Med bara ett poäng i bagaget ligger Brynäs fortfarande på en slutspelsplats, men Frölunda, Timrå och Södertälje jagar underifrån.

FAKTA

Timrå–Brynäs 1–0 (0–0, 0–0, 0–0, 0–0, 1–0)

Avgörande straff: 1–0 Per Hallin.

Skott: 31–25 (9–6, 10–8, 9–9, 2–2, 1–0).

Utv, Timrå: 9x2. Brynäs: 7x2.

Domare: Sören Persson, Lidköping och Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 4 689.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM