Sköt sönder målet – med nio sek kvar

Timrå sänkte mästarna tack
vare Pikkarainens bomb

HOCKEY

Med nio sekunder kvar av matchen bombade Ilkka Pikkarainen, 29, in kvitteringen – och sköt sönder nätet.

Hemligheten bakom det fruktade skottet – en jätteliten knopp.

– Det går inte att spela med en vanlig knopp, säger finländaren.

Pikkarainens lilla knopp.

Johan Davidsson ger HV71 ledningen i början av första perioden. Därefter skapar Timrå mängder av målchanser, utan att göra mål. Men då matchuret visar 19.51 i den tredje perioden tvingas HV-målvakten Daniel Larsson kapitulera.

– En tekningsvinst och pucken går till (Kim) Hirschovits, han passar mig och jag bara sköt. Helt perfekt, vi behövde verkligen poängen, säger Pikkarainen.

”Väldigt ovanlig”

Målet var hans 14:e för säsongen. Med det toppar han lagets interna skytteliga, tillsammans med Martin Röymark. En av anledningarna till finländarens målfarlighet är hans lilla knopp. Den är ungefär en centimeter stor och under själva knoppen har han ingen tejp.

– Den är väldigt ovanlig, men jag har haft den länge. Jag vill ha knoppen här, säger han och pekar mitt i handflatan.

– Då passar det bra att den är liten. Jag har testat spela med vanlig knopp och det går inte. Och en sån där är helt omöjlig, säger han skrattandes och pekar på en klubba där det ser ut som en hel tejprulle har gått åt för att göra knoppen.

Skjuter stenhårt

Även på bladet har han en annorlunda tejpning. Medan de flesta spelare tejpar större delen av bladet har Pikkarainen bara dragit några varv längst ut.

– Jag är ingen passare, jag skjuter. Du ser Hirschovits, han har hela klubban tejpad, men han passar. Jag skjuter, säger Pikkarainen.

Och han skjuter hårt. Han sköt inte bara hål på Daniel Larsson i går – utan även i nätet.

– Jag såg det, det var kul. Det är första gången jag gör det, men förhoppningsvis inte sista, säger Pikkarainen och ler.

För Timrå är det ny ödesmatch mot SSK i morgon.

– Det är bara tre poäng som gäller, säger den hårdskjutande finländaren.