Timrås mörker

Nya smällen – klubben är skyldig spelarna miljoner

HOCKEY

Fylleskandal, fritt fall i tabellen och spelare på väg bort – här är nästa smäll för Timrå.

Klubben släpar efter med pensionsutbetalningar och är skyldig spelarna flera miljoner.

Backveteranen Pär Styf efterlyser värvningsstopp tills pengarna är utbetalda.

– I första hand gäller det att göra rätt för sig mot de spelare som redan finns i klubben, säger Styf.

Foto: Foto: SCANPIX
Sebastian Erixons Timrå har rasat i tabellen och nu kan Sportbladet avslöja att klubben är skyldig spelarna flera miljoner kronor.

Finska stjärnorna Timo Pärssinen och Mikko Jokela omhändertogs av polis och sattes i fyllecell efter lördagens lagfest.

Men det är inte Timrås enda problem just nu.

Sportbladet kan avslöja att klubben under hösten inte har betalat in några pensionspengar till spelarna.

Och nu växer missnöjet i truppen:

– Det är irriterande. Jag är inte direkt orolig att jag inte ska få pengarna, men det borde ha varit ett tydligare budskap om hur det ligger till, säger backen Tomas Skogs.

En miljon varje månad

– Det är absolut inte optimalt att det blir så här. Jag har fått en förklaring och den köper jag. Jag tror på det klubben säger, eller jag måste tro på det, säger tidigare lagkaptenen Pär Styf.

Varje elitseriespelare bestämmer själv hur stor del av månadslönen han ska ha utbetald och hur stor del klubben ska betala in till spelarens individuella pensionsförsäkring.

Enligt uppgifter till Sportbladet betalar varje elitserieklubb in runt en miljon kronor varje månad för att täcka spelarnas pensionsförsäkringar. Enligt vad Sportbladet erfar har Timrå i tre eller fyra månader låtit bli att betala in pensionspengar.

Vill ha nya spelare

Timrå har efter en bra start rasat i tabellen. Skador och avstängningar har urholkat en redan tunn trupp. Efter senaste förlusten mot AIK vädjade tränaren Per-Erik Johnsson om nya spelare.

”Vore jättefel”

Något Pär Styf är tveksam till:

– Finns det inte pengar kan vi absolut inte värva någonting. Det vore jättedumt och jättefel. I första hand gäller det att göra rätt för sig gentemot de spelare som redan finns i truppen och som jobbar och sliter varje dag.

Har ni spelare ställt krav på att inga spelare får värvas förrän ni har fått era pengar?

– Det finns inget sådant krav från oss, mer ett önskemål. Du kan kalla det en tyst förståelse mellan klubben och oss spelare. Timrå har alltid haft en sund ekonomi, och jag är övertygad om att de inte kommer att använda våra pensionspengar för att värva nya spelare, säger Styf.

Sportbladet har pratat med ordförande Christer Ericson och sportchefen Stefan Lindqvist som hänvisar alla frågor till klubbdirektören Thomas Johansson. Sportbladet har vid upprepade tillfällen sökt Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM