Drömstart för nye Timråtränaren

HOCKEY

Timrås nye tränaren Tommy Andersson fick bästa tänkbara start – en seger på hemmaplan.

Efter tre raka förluster och sex raka förluster på hemmaplan kunde Timråfansen jubla ikapp med tränare Andersson sedan Mat Robinson prickat in 1–0 4:17 in på förlängningen.

En mållös match som mest kändes som en segtuggad kola fick ändå ett roligt slut. Inte för Luleå och målvakten David Rautio som efter en prickfri insats släppte in ett skott som inte såg helt otagbart ut. Mat Robinson fick ostört åka in i Luleås zon och avlossade ett slagskott som studsade via Rautio i en båge över Luleåmålvakten och in i mål.

– Det känns skönt att få starta med en seger. Jag känner mig nöjd och glad – hela laget jobbade hårt matchen igenom. Moralen i laget är väldigt, väldigt god, sade Tommy Andersson.

Den nye Timråtränaren som fyller 63 år på fredagen har tränarrutin från såväl svensk topphockey som från internationella bås. Han är fostrad som spelare i Timrå och har ett stort Timråhjärta. Nu ska han samla ihop ett lag som är rejält nedkört med ett svårt sargat självförtroende och som är särklassig jumbo i elitseriens tabell.

Inte ens om Tommy Andersson plockar fram ett trollspö kan han lotsa Timrå bort från en kvalplats. Det är alla hockeyexperter överens om.

Skärpning i försvaret

Det fanns dock en påtaglig Andersson-effekt. Timråspelarna gjorde färre misstag i egen zon än tidigare och stod också upp bättre kring det egna målet. Målvakten Joakim Lundström fick också hålla nollan för första gången den här säsongen.

Timrå kunde också glädja sig åt den tredje seger för säsongen mot Luleå – den andra på övertid.

Tabelltrean Luleå har hamnat i en liten formsvacka och är dessutom hårt drabbat av skador och sjukdomar. Det kan ses som en förklaring av lagets bleka insats i Timrå. Den enda anfallsformation som oroade Timråförsvaret var finnkedjan med Toni Koivisto, Ville Vitaluoma och Joonas Vikho.

Ny måltorka

'Luleå skapade de klaraste målchanserna i matchen, men visade upp en total oförmåga att peta in pucken i nät.

– Vi försöker få in pucken i mål. Men vi har haft lite problem med effektiviteten den senaste tiden, erkände assisterande tränaren Thomas "Bulan" Berglund.

"Bulan" känner dock inte större oro för måltorkan.

– Vi hade en liknande period i höstas också då vi hade svårt att göra mål. Vi arbetade oss ur det – och det kommer vi att göra nu också.

FAKTA

Timrå–Luleå 1–0 (0–0, 0–0, 0–0, 1–0)

Fjärde perioden: 1–0 (4:17) Mathew Robinson (Per Hallin, Elias Granath).

Skott: 25–34 (9–9, 6–15, 7–7, 3–3).

Utv, Timrå: 6x2. Luleå: 4x2.

Domare: Mikael Sjöqvist, Karlstad, Ulf Rönnmark, Stockholm.

Publik: 3 898.

Ove Byström/TT