Klassisk triangel – Timrås nya vapen

”Det känns tryggare”

HOCKEY

Två matcher som tränare, två vinster.

Och framför allt: Noll insläppta mål.

Tommy Anderssons klassiska trianglar har gjort Timrå till ett vinnande lag.

– Vi har lagt betoningen på de bitarna helt och hållet, säger Andersson.

Foto: BILDBYRÅN
Önerud gjorde 1-0.

Timrås stora problem denna säsong har varit att laget släpper in alldeles för många mål. När Tommy Andersson tog över laget för en vecka sedan hade laget inte vunnit på hemmaplan på över en och en halv månad.

Sedan dess står man med två raka hemmasegrar och noll insläppta mål.

Anledningen? Försvarstrianglar.

Begreppet är en klassisk försvarsmetod som inte på något sätt är nytt i hockeyvärlden, men Andersson har lagt fullt fokus på dessa och på så sätt tajtat till Timrås försvarsspel.

”Centrar mitt i banan”

– Problemet tidigare är att när de har kommit i vår zon har det varit ett hav att åka på för motståndarna, de har kunnat byta sida i zon

och vi har fått jaga, säger Per Hallin.

– Just att man kan få stopp på det och spela sig ur det med en triangel, det har vi snackat om ett bra tag.

Triangeln handlar om att de två backarna tillsammans med centern alltid jobbar ihop i försvarszon med största möjliga disciplin.

– Vi ska hela tiden jobba i tät triangel och det ska alltid finnas folk framför buren, säger Tommy Andersson.

– Det är oftast förstaback eller det kan vara centern som går ut i hörnet, då får backen ta centerns roll. Men triangeln ska vara vattentät hela tiden.

– Vi har ändrat talesättet kring det, vi vill ha centrarna mitt i banan, sedan är det tillåtet att göra skiftningar givetvis. Men det är deras ansvarsområde, de jobbar där, de spelar center utifrån vissa kvalitéer och då får de fanimej ta det och läsa situationerna.

”Inte tillräckligt”

Är det vad som har blivit bättre nu?

– Jag hoppas det. Det som jag också tycker har blivit bättre är att vi fullföljer och spelar klart situationer. Men det är inte tillräckligt bra än, det kan bli ännu bättre som allt. Men jag tycker det känns tryggare nu.