Gjorde succé på JVM - nu fast på bänken

Efter målsuccén på JVM petas han i bottenlaget

Foto: Gustav Mårtensson
Max Friberg.
HOCKEY

Han har gjort succé i JVM, hyllats som folkhjälte och blivit belönad med en plats i Timrås förstakedja.

Men nu är Max Friberg tillbaka där han var innan succémästerskapet – på bänken.

– Man får leva i nuet, säger han.

Det har varit en minst sagt konstig säsong för Max Friberg, 19. Han värvades inför säsongen till Timrå som en av landets mest uppskriva talanger, men hamnade mer och mer i kylan och fick spendera delar av höstsäsongen på bänken.

Mest mål i junior-VM

Trots det tog Roger Rönnberg ut honom i JVM-truppen. Det blev succé.

Friberg gjorde nio mål – mest i hela junior-VM – och var en av de svenska spelare som hyllades mest av svenska folket på Kungsträdgården när guldet skulle firas.

Tillbaka i Timrå belönades han med en plats i förstakedjan och levererade direkt. På de tre första matcherna gjorde han två mål, tidigare hade han bara gjort ett på hela säsongen.

– Jag tycker det har känts rätt bra. Jag har fått göra två mål när jag kommit tillbaka också så det har varit kul. Men det är de som är bäst för dagen som ska spela, säger Friberg.

De bästa får spela

Men i går var han petad efter två poänglösa matcher.

Tränare Tommy Andersson sa på presskonferensen efter matchen att man ville prova något nytt – och förnekade att Friberg petades för att han varit dålig. Men själv har forwarden en klar bild.

– Det är de bästa som får spela och jag har väl inte gjort så bra ifrån mig på sistone. Det är inte mer än så, säger Friberg.

Tycker du inte?

– Äh, jag vet inte. Jag tycker alla har gjort bra ifrån sig och det är mycket forwards så nån måste sitta på bänken. Det blev jag. Och vi tog ju två poäng så…

…Då är det inte så mycket att säga?

– Nej, det är det inte. Man kan inte vara besviken, alla kämpar och sliter. Jag vet inte vems plats jag skulle ha tagit där.

En plats på bänken i redan avsågade Timrå låter inte som någon smickrande plats för en nybliven JVM-hjälte. Men Friberg har kontrakt över nästa säsong, och trots att transferfönstret stänger om en vecka tittar han inte efter andra alternativ.

– Nej. Det kommer jag inte. Jag vet inte varför jag skulle lämna, jag trivs bra här och allt. Jag har inte ens tänkt tanken.

Ska ta tillbaka sin plats

– Det är bara att gasa på och hoppas att få spela så mycket som möjligt.

Han är fast besluten att ta sig tillbaka till en plats i sitt Timrå, något han visade direkt efter slutsignalen efter gårdagens match. Direkt matchen var över gick Friberg, sin vana trogen, ut på isen och tränade på egen hand.

– Jag körde ju inget i matchen så då var det bara ut och träna. Man vill ju inte tappa på de som har spelat heller, det gäller att hålla igång, säger Max Friberg.