Höll tätt – men Luleås David Rautio föll ändå

”Vi sporrar varandra”

HOCKEY

TIMRÅ. Luleå släpper in minst mål av alla lag och har seriens hetaste målvaktspar. Efter David Rautios nolla i går hyllade han målvaktstränaren Daniel Henriksson.

– Både jag och Johan är supernöjda med vad han bidrar med, säger Rautio.

David Rautio räddade totalt 27 skott och höll nollan, men Luleå föll mot Timrå efter straffläggning.

Efter fyra raka segrar blev Luleå nollade borta mot Timrå. Men förlusten går knappast att skylla på Luleås målvaktsspel. Egna produkten David Rautio uppträdde hur lugnt som helst, räddade 27 skott och blev endast överlistad en gång. Det när Timråstjärnan Niklas Nordgren avgjorde i straffläggningen.

– Båda våra målvakter har varit strålande. Många matcher när vi inte har kommit upp i standard har de hållit oss kvar och gett oss chansen att vinna, säger backen Robin Jonsson.

”Räddat poäng”

Förre Tre Kronor-målvakten Daniel Henriksson ser Rautio och Johan Gustafsson som en stor orsak till lagets andraplats i tabellen.

– De har räddat många poäng åt oss, och det ska vi vara jäkligt tacksamma för, säger han.

”Hento” avslutade den aktiva karriären i Linköping 2009 och valde, efter ett sabbatsår från hockeyn, att åta sig uppdraget som målvaktstränare i Luleå.

”Tävlar varje dag”

Nu gör han sin tredje säsong.

– Känslan avgör vem som står för dagen, men det är jättekul att se att den som inte spelar alltid stöttar laget och hjälper till, säger han.

Med bara tio insläppta mål på nio matcher är David Rautio bäst i elitserien. Kollegan Gustafsson ligger strax bakom på sjunde plats.

– Vi tävlar varje dag på träningar och är bra polare vid sidan om. Vi sporrar varandra och det gör att båda utvecklas, säger Gustafsson.

Luleås målvaktsduo är inte sena att tacka meriterade Henriksson för sin succé.

– Alla tre har samma åsikter om målvaktsspelet. Han har varit med om mycket och vi får jättemycket bra hjälp av honom, säger Rautio.