Chocken – blir petad

Czarnecki: Markström har varit mentalt eftersatt

HOCKEY

GÄVLE/STOCKHOLM. Bäst i serien i höstas – men petad i slutspelet. Sportbladet kan avslöja att supertalangen Jacob Markström inte spelar mot Färjestad på torsdag.

– Han har varit mentalt eftersatt sedan JVM, säger tränaren Niklas Czarnecki.

Foto: PERNILLA WAHLMAN
PETAS Jacob Marklund har haft det tungt sedan succén i JVM. Lagom till slutspelet petas han till förmån för Anders Lindbäck.

I december utnämnde Sportbladet honom till höstens bäste spelare i elitserien. I JVM gjorde han succé när Sverige gick till final. Men sedan dess har Jacob Markström, 19, haft det betydligt tyngre.

Flera gånger har Brynäsmålvakten petats till förmån för Anders Lindbäck. Och när slutspelet drar igång är 20-årige Lindbäck nummer ett.

– Markström kommer inte stå på torsdag, bekräftar Brynäs målvaktstränare Pecka Alcén.

Känner av sina knän

– Han har helt klart haft en nedåtgående form sedan JVM. Men vi gör allt vi kan för att han ska ta sig ur den. Han gjorde till exempel en bra match mot Färjestad i lördags.

Markström stod över gårdagens träning på grund av ett ömmande knä. Men målvakten har inga fysiska problem att spela match, enligt Brynäs tränare Niklas Czarnecki.

– Det handlar om en lättare känning och vi gör det vi tror han mår bäst av.

Czarnecki vill inte kommentera petningen av Markström.

– Det får stå för Pecka. Vi väljer målvakt på matchdagen.

Efter succén i elitserien och uppståndelsen kring JVM-turneringen har trycket ökat på 19-åringen, såväl på som utanför isen. Markström har bland annat valt att skaffa hemligt telefonnummer.

”Kan bli en joker”

– Han har varit mentalt eftersatt sedan JVM, men det är inte så konstigt. De blir ofta så för huvudrollsinnehavarna i JVM, säger Brynästränaren.

Trots den vacklande formen är både Czarnecki och Pecka Alcén positiva i ett längre perspektiv.

– Killen är bara 19 och vi jobbar stenhårt på att han ska ta sig ur svackan. Han kan bli en joker för oss lite längre fram i slutspelet. Utan att vara kaxig törs jag säga att vi har slutspelets bästa målvaktspar, säger Alcén.

FAKTA

Röster om Markströms formsvacka

”Det är en naturlig sak för en så ung kille. Han fick mycket tyngd på sina axlar efter turneringen och han är trots allt bara junior. Det behöver inte vara negativt, han måste kanske bara ner och hämta andan.”

Per Mårts, förbundskapten för J20-landslaget

”Jag vet inte om han varit sämre efter JVM. Laget har inte spelat så bra i de matcherna han stått och då är det svårt som målvakt. Det är stor skillnad på olika matcher. Han kommer komma tillbaka.”

Anders Lindbäck, som petat Markström

ARTIKELN HANDLAR OM