200 spelare kräktes i kapp

HOCKEY

En hockeyturnering för pojklag i Mälarhöjden i helgen slutade i totalt kaos då nära 200 spelare kräktes i kapp.

Finalen fick avgöras på walk over efter ett stort utbrott av magsjuka.

Det var AIK:s och Vallentunas 11-åringar som skulle göra upp om cupsegern, men Vallentuna kunde inte ställa upp med ett lag på isen eftersom 15 av 17 spelare hade blivit magsjuka.

– Det exploderade på söndagen vid lunch. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det var maximal otur, säger Thomas Eriksson, tränare för IF Vallentuna BK ishockey, team 00.

Hans två söner spelar i laget och tillhör dem som blev sjuka, men själv klarade han sig ganska bra.

Turneringen pågick under hela helgen med 250 deltagare från nio lag, från bland annat Leksand och finska Uleåborg.

Det är ännu oklart vad som orsakat utbrottet eftersom det inte har kommit några svar på de prover som tagits på barn som insjuknat. En teori är att det rör sig om noroviurs som på något sätt hamnat i den hemlagade maten som serverades och orsakat ett utbrott av vinterkräksjuka.

Några av dem som blev sjuka hade dessutom bara vistats i ishallen och inte ätit av den gemensamma maten och turneringen hade dessutom pågått ett tag innan det stora utbrottet skedde.

– Det är ganska vanligt med stora utbrott när man umgås nära och äter samma mat, säger Ingvor Pettersson, smittskyddssjuksköterska på Smittskydd Stockholm som nu undersöker utbrottet.

Anders Åström, lagledare Djurgårdens IF lag 00, som arrangerade turneringen, tycker att händelsen är väldigt tråkig, framför allt för alla föräldrar som ställt upp och arbetat ideellt med maten.

– I fortsättningen när vi arrangerar cuper så kommer vi att vara extremt noggranna med maten och ställa fram färdiga portioner till barnen, säger han.

Teresia Dunér/TT

ARTIKELN HANDLAR OM