Han erbjöd Huddinge pengar för att vinna

”Sa att vi skulle få ett
tillskott i kassan...”

Foto: STIG ALMQVIST
Tingsryd vann matchen mot Huddinge i söndags. Nu behöver Tingsryd hjälp av just Huddinge, som möter kvalserietvåan Karlskrona på fredag.
HOCKEY

En misstänkt mutskandal skakar kvalet till hockeyallsvenskan.

Efter Tingsryds seger mot Huddinge i söndags klev ordföranden Torsten Liljegren in i stockholmarnas omklädningsrum och erbjöd ”ett tillskott i kassan” om laget slår Karlskrona på fredag.

– Allt är ett missförstånd, säger Liljegren till Sportbladet.

Foto: Jaqueline Balcer Bednarska/Sveriges Radio
Tingsryds ordförande Torsten Liljegren.

Kvalet till hockeyallsvenskan har utvecklat sig till ett riktigt getingbo.

Troja/Ljungby har seglat ifrån och redan bärgat seriesegern, men där bakom slåss Karlskrona, Tingsryd och Huddinge om andraplatsen.

Just Tingsryd och Huddinge drabbade samman i Björkängshallen i söndags – och via en klar 4–0–seger sågade smålänningarna mer eller mindre av stockholmarna i trekejsarslaget.

Efter matchen, bara minuter efter slutsignalen, klev Tingsryds ordförande Torsten Liljegren in i Huddinges omklädningsrum – för att erbjuda ”ett tillskott i kassan”.

”Blev ganska aggressivt”

På fredag gästas nämligen huvudstadsgänget av tvåan Karlskrona, en match där Tingsryd, så klart, hoppas på hemmaseger.

– Jag stod närmast dörren och öppnade när det knackade på – och då klev en liten småländsk farbron in, berättar Huddingeforwarden Alexander Ytterberg.

– Han började snacka och sa att han erbjuder ett tillskott i kassan om vi slår Karlskrona.

Hur reagerade ni?

– Nej, vi reagerade starkt. Det kändes som ett väldigt olämpligt beteende över huvud taget, inte minst med tanke på att han gick in i vårt omklädningsrum fem minuter efter en tung förlust. Det blev ganska aggressivt och vi bad honom dra direkt – och det gjorde han till slut.

”Handlar inte om någon muta”

Torsten Liljegren själv medger att händelsen har ägt rum – men att det blivit ett missförstånd.

– Det handlar absolut inte om någon muta. Tvärtom. Jag erbjöd att min firma kan sponsra Huddinge med en viss summa pengar nästa säsong – som en morot för dem att prestera bättre, säger Liljegren.

– En muta för mig, i det här sammanhanget, handlar om att jag skulle ha bett dem att förlora. Men nu ”ber” jag dem att vinna – då är det en annan femma.

Stämmer det att du mer eller mindre blev utslängd?

– Nej, absolut inte. Men mitt budskap gick inte fram som jag ville och jag erkänner att det kanske var lite dumt att gå in i omklädningsrummet i det läget. Jag var glad efter segern och de var sura efter förlusten.

Ångrar du dig?

– Både ock. Inte själva erbjudandet – men som sagt, jag borde inte ha gått in i det läget.

Står du fast vid din ”morot”?

– Ja, det gör jag. Jag är beredd att sponsra Huddinge om de vinner.