Förre landslagsmålvakten gör succé – som forward

”Det känns sjukt”

Foto: Bildbyrån
Johan Thalberg under tiden som målvakt i Västerås.
HOCKEY

För fem år sedan vaktade han kassen i Juniorkronorna.

Nu gör Johan Thalberg, 24, succé som forward – och är aktuell för division 1.

– Det känns rätt sjukt faktiskt, säger han till VLT.

Säsongen 2006/07 gjorde Johan Thalberg två matcher för Juniorkronorna, men fick i JVM stå åt sidan för Joel Gistedt och Jhonas Enroth. Thalberg etablerade sig därefter i allsvenska Västerås, men var rejält knäckt efter två dundertavlor i slutet av säsongen 2008/09.

Thalberg fortsatte ytterligare en säsong och hann med en utflykt till Växjö innan han, delvis på grund av skadebekymmer, valde att lägga plocken på hyllan.

Raketkarriär

Men nu gör han åter succé på isen – men gör mål i stället för att rädda.

Johan Thalberg inledde forwardskarriären som utespelare i division 3-laget Syranska/Armeniska, där han noterades för 21 poäng (9+12) på 27 matcher under sin första säsong och sköt upp laget i division 2. Den här säsongen har han utvecklats till lagets poängkung med 26 poäng (5+21) på 22 matcher.

När nu Syrianska/Armeniska läggs ned har Thalberg – bara tio månader efter att han sadlade om till forward –  erbjudits provspel med division 1-klubben Sura Blue Hammers. Laget ligger sist i division 1 C fortsättningsserie och behöver en poänggörare.

”Utvecklats enormt”

– Det känns rätt sjukt faktiskt. Jag blev tvungen att tjata på tränaren för att överhuvudtaget få vara med som utespelare i division 3 och nu har jag tagit mig hit på så här kort tid. Jag är stolt över att ha gjort landskamper som målvakt men det här är en annan typ av stolthet – allting är så nytt, säger Thalberg till Vestmanlands Läns Tidning.

Per Gustafsson, som tränade Syrianska/Armeniska, fram till avvecklingen, säger till VLT:

– Det är en otrolig överraskning, men Johan har utvecklats enormt. Han har en grym vinnarskalle och ger allt han har för laget. Det märks att han har stått i mål tidigare, han har bra spelsinne och slänger sig för att täcka puckar hela tiden. Han är tillräcklig bra för att spela i division 1 redan i år.