Förbundsordföranden: Inget onaturligt med att brottas

HOCKEY

Tränarna i Huddinges pojklag uppmanar de elvaåriga killarna att börja brottas på isen.

Ishockeyförbundets ordförande Christer Englund ser inget kontroversiellt med träningsmetoden:

– Nej, jag ser inget onaturligt i att man brottas för att träna balansen, säger Englund.

Christer Englund.

Bilderna från träningen med Huddinges U12-lags väcker reaktioner.

Efter ett vanligt tvåmålsspel tvärs över den ena zonen bryter på någon sekund slagsmålsliknande scener ut. När tränaren blåser i visselpipan släpper de unga ishockeyspelarna klubborna och börjar brottas med varandra.

Sportbladet har låtit Christer Englund se filmsekvensen men Ishockeyförbundets ordförande ser inget negativt med den något ovanliga övningen:

– Nej, det är killar som står och brottas för att träna balansen. Jag ser inget onaturligt i att man brottas för att träna balansen.

Du ser inget kontroversiellt i det här?

– Nej, inte så länge de inte slåss. Det här har jag sett många gånger, både med äldre och yngre spelare.

Förvånad Boustedt

Ishockeyförbundets utbildningschef, Tommy Boustedt, blir däremot förvånad när Sportbladet beskriver hur spelarna uppmanas att brotta ned sina lagkamrater på isen.

– Det här känns lite udda och är ingen övning som vi inom hockeyförbundet gått ut med, den finns inte med i vår utbildningsplan. Visst ingår det kampövningar, men då är oftast pucken inblandad, säger Boustedt.

Vad tycker du om tränarens förklaring att det handlar om att stärka rygg och bål?

– Visst kan man hävda att det förbättrar styrkan i bål och rygg, men om det är det man är ute efter går det att göra andra saker. Det absolut viktigaste är att man bedriver tekniska färdigheter på isen. Brottning är inget fel att träna, det ger både smidighet och balans, men det gör man i så fall under ordnade former utanför isen.

Har du tidigare hört talas om att något annat ungdomslag använt den här övningen?

– Nej, jag har aldrig sett det förekomma. Jag har hållit på med ishockey i nästan hela mitt liv, men har aldrig hört talas om en sådan här övning inom ungdomsishockeyn, säger Boustedt.