Flyttad linje ska ge anfallsglad hockey

Mållinjen flyttas bakåt: ”Analyserat det noggrant”

HOCKEY

Svensk ishockey blir större.

I alla fall anfallszonerna.

– Vi flyttar den förlängda mållinjen 70 cm närmare sargen för att skapa en roligare anfallshockey, säger elitkommitténs Håkan Loob.

Svensk ishockey är inte kända för att hitta nya grepp eller förändra regler.

Nu har Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet i alla fall enats om att flytta tillbaka den förlängda mållinjen 70 cm.

Det är ett test som sträcker sig under försäsongen och istället för att linjen är placerad 4.00 meter från sargen hamnar den 3.30 m från kortsargen. Om allt faller i god smak så kommer den nya linje-placeringen att bli permanent i höst.

– Vi har analyserat det här mycket noggrant och jag ser inget negativt i det. Vi är först i Europa med de nya anfallszonerna och trendsättare brukar få skit i början, men om några år så kanske vi hyllas, säger Håkan Loob.

”Backarna får det jobbigare”

Hockeyligan och Ishockeyförbundet hoppas att den nya placeringen av mållinjen ska skapa en mer anfallsglad ishockey och gynna forwards.

Effekten av förändringen är att anfallsytan framför mål utökas med över 20 kvadratmeter.

– Självklart så får backarna det lite jobbigare att försvara målet. Men det ser jag inte som något bekymmer. Forwards kan gå rakare på mål och då blir sporten ishockey roligare, säger Håkan Loob.

Alla matcher som spelas i elitarenorna påverkas av förändringen. Juniormatcher som dammatcher.