Aftonbladet
Dagens namn: Allan, Glenn
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”De verkar hålla på med hästsport och konståkning”

Inga öppet homosexuella inom hockeyn – Håkan Åhlund tror sig veta varför

Ingen känd herrhockeyspelare i Sverige i dag har kommit ut som homosexuell.

Inte så konstigt, anser dubble SM-guldmedaljören Håkan Åhlund, 45, som numera är tränare i division 1-laget Kumla.

– De verkar hålla på mer med individuella idrotter, som konståkning och hästsport, säger han till NA.

Håkan Åhlund.   Håkan Åhlund. Foto: BILDBYRÅN

Det pågår Pride-dagar i Örebro och Nerikes Allehanda ställde sig frågan varför det inte finns några homosexuella hockeyspelare. Eller om de finns, men inte vågar komma ut ur garderoben?

”Kanske är jag gammalmodig”

Enligt Kumlas tränare Håkan Åhlund – som 1992 och 1994 vann SM-guld med Malmö och som 1993 spelade VM med Tre Kronor – är ämnet en ickefråga. Han säger sig aldrig under sina 24 år inom hockeyn ha diskuterat hbtq-frågor.

– Det här har aldrig kommit upp till diskussion. Kanske är jag gammalmodig i mitt tankesätt men kanske lockar inte hockey den delen av mänskligheten. De verkar hålla på mer med individuella idrotter, som konståkning och hästsport, säger Åhlund till NA.

– Fast när det gäller tjejer så är det mer vanligt både i fotboll och hockey, säger Kumlaspelaren Erik Planeby, 24.

”Pinsamt att laget ska få veta”

Åhlund och Planeby tror att det skulle vara svårt för en hockeyspelare att komma ut som homosexuell.

– Ja, det är en hård jargong där ute på isen, och publiken är ännu värre. Där kan du bli kallad långt värre saker än bög, säger Erik Planeby till NA.

De menar att alla är välkomna, oavsett sexuell läggning. Men att ingen har ”kommit ut ur garderoben” tror de inte grundar sig i rädsla, utan att det är få homosexuella som lockas av att spela ishockey.

– Det här är min helt personliga åsikt men när killarna är 14-15-16 år så kanske de tycker det är pinsamt att laget ska få veta, då väljer de i stället en individuell idrott. När det gäller lagidrotter har de ju fler att ta hänsyn till, säger Håkan Åhlund.

På senare år är det få svenska hockeyspelare som varit öppet homosexuella. Peter Karlsson, som spelade i elitserien med Västerås, knivhöggs 1995 till döds av en 19-årig nazist. Han blev bara 29 år gammal. Motivet till mordet tros ha varit kopplat till hans sexuella läggning.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
SPORTKRÖNIKÖRER
Om Aftonbladet