Efter otäcka skadan – får lämna sjukhuset

Foto: LARS DAFGÅRD
HOCKEY

Division 1–derbyt mellan Falu IF och Borlänge tvingades till spelavbrott efter en otäck skada.

Maximillian Sundqvist blev tacklad bakifrån, slog nackpartiet mot sargen och blev liggande länge på isen.

Sent i natt kom beskedet att han fått lämna sjukhuset.

– Han har ont i nacken och på halsen, men mår ganska bra annars, säger lagkamraten Filip Hilmersson till Dalarnas Tidningar.

Borlänge var i ledningen med 2–1 och klockan hade tickat upp på 13.35 av den tredje perioden när lagets fransmän Mathias Arnaud, 25, tacklade Maximilian Sundqvist, 19, bakifrån.

Falu IF–spelaren flög in i sargen och blev liggande på isen.

– Det var en checking from behind, så han flög in i sargen. Han hade domnat i nacken och i benen. Han hade fått tillbaka lite känsel när han åkte iväg med ambulansen. Han fick sargkanten vid nackpartiet, säger Falu IF:s lagledare Marcus Persson till Sportbladet.

Var han vid medvetande?

– Han låg stilla, men han var med, det var han. Delar av kroppen var domnad. Det tog nog 20 minuter innan ambulansen kom.

Hur var tacklingen?

– Det var fult som fan, riktigt jävla onödigt. Det var inte fint, det var onödigt. Han behöva inte sätta den i ryggen när han inte alls är beredd. Han står med ryggen emot när pucken kommer, då sätter han den i ryggen. Han står en bit ifrån.

”Han har ont i nacken”

Sundqvists nacke fixerades och han låg på bår när ambulansen åkte till Falu Lasarett. Väl där blev tillståndet bättre.

– Det är ganska bra. Han pratar och skrattar och kan röra sig, sa lagkamraten Filip Hilmersson som var med på sjukhuset.

Lite senare kom beskedet att Sundqvist kunde åka hem.

– Han har kopplats bort från brädan han spändes fast vid. Nacken var ju fixerad, säger Filip Hilmersson.

– Han har ont i nacken och på halsen, men mår ganska bra annars.

”Han var ju förbannad”

I samband med tacklingen delades det även ut mängder av utvisningsminuter. Efter att Arnaud tacklat Sundqvist bakifrån åkte Falu IF Marcus Falk dit och var irriterad. Då kastade fransmannen handskarna.

– En av våra spelare kom dit och höll i honom, då slängde han handskarna. Vår spelare fick också matchstraff, men han hade handskarna på. Han var ju förbannad på tacklingen så han åkte dit och tog bort honom, då fick fransmannen ett spel och slängde handskarna.

Borlänge vann matchen med 3–2 efter sudden.

Den 9 oktober blev Oscar Sundh liggande medvetslös efter att ha dunkat huvudet i isen med full kraft.