Rådbjer rörd till tårar i sista matchen

”Det kunde inte blivit bättre”

Foto: VIASAT HOCKEY
HOCKEY

I kväll gjorde Sveriges mest prisade hockeydomare sin sista match någonsin.

Efter slutsignal var det en tårögd Ulf Rådbjer, 52, som mötte kamerorna.

– Det är svårt att hålla tårarna tillbaka. Ni ser hur det ser ut, man älskar det här. Nu är det slut, tyvärr, säger han till Viasat Hockey.

Det är en lång, oerhört meriterad karriär som Ulf Rådbjer lämnar bakom sig.

Den med Guldpipan – spelarnas pris till elitseriens bäste domare – flerfaldigt belönade domaren satte bokslut i och med förkvalseriematchen mellan Djurgården och Karlskoga på Hovet.

Efteråt var han rörd.

– Det är svårt att hålla tårarna tillbaka. Ni ser hur det ser ut, man älskar det här. Nu är det slut, tyvärr. Man skulle kunna skriva en bok lika lång som Svea Rikes lag... och lika oförståelig i och för sig, skämtade den tårögde veteranen i Viasat Hockey och konstaterade:

– Det har varit en fantastisk resa.

”Kunde inte blivit bättre”

Stockholmaren Rådbjer vann som spelare SM-guld med AIK 1982 och när han fick chansen att välja sista match var valet lätt. Det skulle vara på Hovet.

– Jag fick nöjet att välja match och det kunde inte blivit bättre. En fredag i Stockholm här mot Karlskoga, det säger sig självt. Det är kanon, toppen.

På isen var det många känslor. Det välkomnade, den imorgon forne, domaren.

– Jag älskar det här. Att åka omkring och köra en bankomatmatch kan man göra när som helst, men det här alltså... det går inte att beskriva. Ståpäls, säger han.

”Visade stor respekt”

Efter matchen fick han – trots vinsten – viss kritik från Karlskoga-håll.

– Vi blir hårt straffade. Det kokade där ett tag, menade tränaren Lenny Eriksson.

– Jag tycker att vi blir lite förfördelade, det var lite negativt för vår del. Vi skulle haft mer powerplay, siffrorna speglar inte matchen. Men ”Uffe” är en fantastiskt bra domare, kanske var han lite spänd i dag. Han hade ett ruggigt bra snack med spelarna på isen och visade stor respekt, säger Karlskogas Daniel Wessner.

Anledningen till han slutar är smärtan i ryggen. Något han karaktäristiskt skämtsamt bemötte.

– Jag är kass. Min rygg är helkass, sa han och bjöd på ett skratt.