”Värdelöst att det kan bli mål bakåt”

Se det dråpliga målet i hockeyettan

HOCKEY

Avvaktande utvisning och en man mer på banan – då stod Grästorp för ett dråpligt ”självmål” från offensiv zon.

– Värdelöst att det kan bli mål i det läget, säger självmålsskytten.

Foto: FOTO: SVT
Tommy Sjödin i den klassiska SVT-intervjun.

Grästorps IK fick en tung start på hockeysäsongen. Hemmaförlust med hela 9-2 mot Lindlövens IF och dessutom bjöd man på ett osannolikt självmål.

Det var i mitten av den andra perioden vid ställning 2-3 som Grästorp etablerade spel i Lindlövs zon. Efter bra snurr bakom målburen blev Emil Andersson så pass hårt uppvaktad av en Lindlöven-back att domaren höjde armen i väntan på utvisning.

Målvakten i Grästorp lämnade kassen för att ersättas av en utespelare. Under fortsatt hård uppvaktning drog Andersson iväg en passning upp mot egen back för avslut. Passningen letade sig dock förbi samtliga spelare, över hela isen och in i eget mål på andra sidan.

Efter långa diskussioner väljer domaren till slut att signalera för mål som innebar 4-2 till Lindlöven.

– Jag drog iväg en pass i blindo mot våra backar. Tyvärr missar de pucken och det blir mål i egen kasse, säger Emil Andersson.

Kritiserad regel

Trots det dråpliga målet tycker han att domaren gjorde rätt som dömde mål. Mot regeln som gör det möjligt är han dock kritisk.

– Det är värdelöst att det kan bli mål bakåt i det läget, säger han.

För Andersson slutade dagen med ett mål i varje kasse och han väljer att blicka framåt.

– Direkt när jag kom hem sa jag till min sambo att jag gjort självmål och så skrattade vi mest åt det. Idag är det glömt, säger han.

Mål i egen kasse under en avvaktande utvisning hör verkligen inte till vanligheterna.

– Jag har aldrig varit med om en liknande situation förut, trots att jag varit i branschen i 20-25 år, säger Grästorps tränare Anders Spaak.

Men regeln har diskuterats förr. När Brynäs gjorde självmål på ett liknande sätt förra säsongen var Tommy Sjödin riktigt irriterad och sågade regeln som gör det möjligt.

– Det tycker jag är åt helskotta. Jag tycker inte att det ska kunna bli mål på avvaktande utvisningar, sa han då.

Regeln infördes säsongen 2007 och redan då rasade samma Sjödin mot den:

– Vettifan vem som kom på de där reglerna. Det är någon ny regel för i år som någon pajas kommit på, jag har aldrig upplevt något liknande. Det är för dåligt. De tog den för några år sedan och nu ska de tillbaka med skiten igen, sa en märkbart upprörd Tommy Sjödin i en SVT-intervju.