”Idag hade det blivit åtal och rättegång”

Mats ”Mördarn” Thelin om sitt värsta överfall: ”Gjorde ont att jag kom undan”

1 av 7 | Foto: Per Björn
HOCKEY

Han var ökänd som den tuffaste spelaren i Sverige.

I sin nya bok berättar Mats ”Mördarn” Thelin, 53, om sitt värsta överfall – på nuvarande Linköpingtränaren Roger Melin, 58.

– Jag har aldrig slashat någon så hårt. Det gjorde ont i mig och jag kom undan med det, säger han.

Han kallades ”mördaren” av en anledning. AIK-legendaren Mats Thelin ansågs på 1980-talet vara en av landets absolut tuffaste backar.

I sin nya bok ”Mördarn” berättar Thelin om sin hårda spelstil – och vem som råkade mest illa ut.

”Min värsta slashing under alla år gjorde jag på Roger Melin, när han lirade i Hammarby. Han stod framför vårt mål och fick pucken och jag var bakom kassen och hann inte åka runt och ta bort honom på vanligt sätt. Men jag hann runt stolpen och gav honom ett sånt jävla yxhugg över armarna. Han skrek av smärta. Jag tog i så otroligt hårt att jag sträckte ledbanden i mina handleder. Och jag blev inte ens utvisad.”, skriver han i boken.

För Sportbladet berättar Thelin vidare.

– Jag har aldrig slashat någon så hårt. Det gjorde ont i mig och jag kom undan med det. Det var andra tider.

”Hade blivit åtal”

Roger Melin har dock förträngt incidenten.

– Jag minns inte den här händelsen. Jag minns Thelin som spelare och han var riktigt tuff. Han hade inte fixat att spela hockey med dagens norm. Det var värre förr. Slashing och crosscheckingar var riktigt fula tidigare. I dag är det petigt, man får knappt tackla någon i dag.

Thelin håller med.

”I dag hade det blivit åtal och rättegång i civil domstol. En annan sak som var annorlunda förr var att man kunde hoppa in från båset och delta i kurren.”, skriver han i boken.

Thelin gjorde 12 säsonger i AIK och vann två SM-guld med klubben. Han hann även med tre säsonger i NHL med Boston Bruins under sin karriär.

Efter att han lagt skridskorna på hyllan är han kanske mest känd sin insats i ”Expedition: Robinson” 2010.