Kiruna vann direkt – med nya tröjorna

1 av 4 | Foto: PETER WIXTRÖM
HOCKEY

Kiruna. Bilden här ovan är värd att kolla på en extra gång.

Visst har Kirunas tröjor sålts till Danmark och Finland, till Alaska och San Francisco, ändå har ingen sett dem användas.

Inte förrän onsdagens regnbågspremiär.

Sällan har ett lag i Hockeyettan Norra varit så omskrivet som Kiruna IF. Klubben har antagit ett så kallat acceptansprojekt för att vända sin vikande publiktrend, locka spelare och slå ett slag för hbtq-personers rätt att älska vem de vill.

Som symbol för kampen valdes regnbågsfärgade tröjor.

Nyheten om dräkterna spreds i somras via svenska tidningar till utländska sajter. Det förde med sig att tröjor beställdes från personer runtom Norden och i USA, medan hemsidan besöktes från så avlägsna platser som Indien och Bangladesh.

1 238 på plats

Men trots att paket har skeppats över Atlanten och laget gått i Stockholms Prideparad har ingen sett de färdiga ställen, de som laget ska spela hockey i. Inte ens spelarna.

Premiären skedde under onsdagskvällen på hemmaplan mot Kalix.

I Lombiahallens entré hängde bilder av Kirunasonen Börje Salming och popartisten Annika Norlin iklädda de uppseendeväckande kreationerna. PÅ läktarna satt 1238 personer och hejade fram sitt nyekiperade hemmalag.

Och kanske kunde man skönja en liten, liten tröjeffekt. På försäsongen förlorade Kiruna med uddamålet mot Kalix, men nu i serien vann de med 3–2 efter att Oskar Fredriksson satt den avgörande straffen.

”Bevis för att vi behövs”

Utanför isen har dräkterna lett till kontroverser. De uppfyller inte förbundets krav på en dominerande färg, men en dispens är utfärdad för vintern.

Dessutom har hbtq-satningen lett till att sponsorer, spelare och ledare har hoppat av under sommaren. Ordföranden Johan Köhler säger att det lett till minskade intäkter på 1,5 miljoner.

– Många är kritiska och tycker att det vi gör är fel. Men det är också ett bevis för att vi behövs. Hade alla tyckt att det var självklart skulle vi inte behöva göra det här, säger Köhler.