”Vi känner oss diskriminerade”

Hedemoras 16-åringar ratas till förmån för SHL-klubbar: ”Ett sportsligt stort svart hål”

Foto: Patrik Nylén
Hedemora SK:s U16-lag.
HOCKEY

Hedemora SK:s 16-åringar känner sig diskriminerade.

Trots att laget ligger tvåa i U16 Elit måste man kvala till nästa säsong – medan övriga lag är direktkvalificerade eftersom deras A-lag spelar i SHL eller Hockeyallsvenskan.

– Det är olyckligt, medger Mikael Lundström, tävlingschef på svenska ishockeyförbundet.

SHL meddelade i fredags att det kommer att krävas fyra miljoner kronor i eget kapital och en arena med minst 5 000 åskådare, varav 3 500 sittplatser, för att få spela i Sveriges högsta liga. Kritiska röster höjdes från ledare och fans i flera klubbar i Hockeyallsvenskan, som får svårt att uppfylla kraven redan till den 1 september.

Men småklubbar får svårt att hävda sig redan i pojkåldern. I U16 Elit Västra ligger till exempel lilla Hedemora SK tvåa i serien – hela 43 poäng framför jumbon Mora IK, som i senaste matchen förlorade med 19–1 mot Brynäs.

”Storklubbarna med armarna om varandra”

Men till nästa säsong måste Hedemora kvala för att få spela i U16 Elit, medan övriga lag – Leksand, Färjestad, Brynäs, Örebro, Vik Västerås, Bik Karlskoga och Mora – har friplatser eftersom deras A-lag spelar i SHL eller Hockeyallsvenskan.

– Vi känner oss diskriminerade och har försökt att påpeka det sportsligt orättvisa, men det bryr de sig inte om. Där sitter ju storklubbarna med armarna om varandra, säger Per Andrén, vice ordförande i Hedemora SK, vars A-lag spelar i division 2.

– Kritiken rinner av dem som vatten på en gås. Det ska vara ett finrum och så ska man exkludera de som inte är tillräckligt stora och fina.

”Förstår inte hur man tänker”

Av Hockeysveriges fyra regioner – Norr, Syd, Väst och Öst – är det bara Väst som tillämpar den här kvoteringen.

– Vi har i två års tid försökt få Region Väst att inse det orimliga i det här. Jag förstår inte hur man tänker. Hammarö HC var med och kvalade i fjol, men missade. Och Hammarö är ju mycket bättre än vad de fyra sämsta i U16 Elit är – men de lagen har A-lag som spelar i SHL eller allsvenskan. Nu har vi och Forshaga lag som till nästa säsong bör vara bland de fyra bästa – men bara ett av oss får spela i Elit. Det är ett sportsligt stort svart hål. Om man nu ska ha en elitserie så bör väl de lag som är duktigast rent sportsligt vara där.

”Löjligt”

Hedemora SK har skrivit ett brev till Region Väst:

”Serien spelas av barn som går i årskurs 8 och 9. De har ännu inte börjat i ishockeygymnasium. Det är helt orimligt att vissa barn i den åldern ska ha större rättigheter än andra att utveckla sig inom idrotten, trots att de inte av egen kraft nått lika långt i sin utveckling. Nu är det klubbtillhörighet som styr, inte sportslig framgång”, skriver Hedemora i brevet som ni kan läsa i sin helhet här nedanför.

– Dalarnas ishockeyförbundet har gått ut med att de ska följa FN:s konvention om barnets rättigheter och där står det om diskriminering. Och vi anser att detta är diskriminering. Vi gjorde en skrivelse till Region Väst, men den frågan svarade de inte ens på, säger Per Andrén.

– Man kan acceptera att det sker i J18 när det är hockeygymnasium inblandat. Men det är ju bara löjligt att tvinga killar som går i åttan och nian att flytta för att spela i en serie som de egentligen ska vara kvalificerade för.

”Kan överklaga”

Mikael Lundström, tävlingschef på svenska ishockeyförbundet, förstår Hedemoras ilska:

– Varje region har en suveränitet att själva bestämma hur seriebestämmelser ska se ut. Naturligtvis är det olyckligt att det blir så här. Hedemora har en dokumenterat bra och välfungerade ungdomsverksamhet som levererat ett antal tv-puckare, säger Lundström.

Är det rätt att småklubbar som har en bra ungdomsverksamhet förfördelas?

– Klart att det inte ska vara så här på den nivån. Föreningar som har en bra ungdomsverksamhet ska premieras, inte straffas.

Kommer svenska ishockeyförbundet göra något för att Hedemora ska slippa kvala?

– Vi har ett tävlingsutskott som kan lyfta ärendet på nästa sammanträde. Men vi måste få det på vårt bord först. Är Hedemora inte nöjt med svaret från Region Väst så ska klubben överklaga till svenska ishockeyförbundet.

Kvalet är i mars. Kan det hinna ändras innan dess?

– Jag kan inte lova någonting. Men det finns som sagt möjlighet att överklaga. Då ska nämnden titta noga på det.

Fotnot: Region Väst är sammanslutning av ishockeyförbunden i Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Värmland, Västmanland och Örebro län.

Skriv på namninsamling för Hedemora SK:s U16-lag

FAKTA

Hedemora SK:s brev till förbundet – och svaret

Med anledning av U16 Elits organisation och serieförutsättningar vill Hedemora SK framföra följande:

Sedan i höstas har Dalarnas Ishockeyförbund under samlingsnamnet Dalarnas Hockeykrafter presenterat Svenska Ishockeyförbundets och Dalarnas Ishockeyförbunds strategi hur man ska rekrytera, behålla och elitsatsa inom svensk ishockey. En grundbult för strategin är Riksidrottsförbundets ”Idrotten Vill”. Leksands IF, Mora IK och SISU har även de varit föredragande vid träffarna.

Det vi fick lära oss är att Svensk Ishockey ska följa riktlinjerna i:

1. FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna

2. FN:s Barnkonvention

3. RF:s Policyskrift ”Idrotten Vill”

4. Sv IF:s policyskrift ”Ishockeyn Vill”

Mot bakgrund av denna information vill Hedemora SK invända följande på hur Västra Regionen tagit beslut för deltagande i U16 Elit Västra. Hedemora SK ifrågasätter följande beslut för U16 Elit Västra:

Att vissa lag har garanterade platser i serien

Kvalordningen där den klubb som inte för tillfället spelar i antingen SHL eller Allsvenskan skall tvingas till kvalspel.

Antalet lag i serien må vara ett sportsligt beslutsom tas av Västra Regionen, men i år finns det klubbar som har bättre lag än vissa som är representerade i U16 Elit. Det förhållandet kommer även att gälla nästa år, oavsett om Hedemora SK kommer att lyckas kvala sig kvar eller inte. Vi föreslår att det lag som placerar sig sist i U16 Elit kvalar. Serien spelas av barn som går i årskurs 8 och 9. De har ännu inte börjat i ishockeygymnasium. Det är helt orimligt att vissa barn i den åldern ska ha större rättigheter än andra att utveckla sig inom idrotten, trots att de inte av egen kraft nått lika långt i sin utveckling. Nu är det klubbtillhörighet som styr, inte sportslig framgång.

Är det så att barn från vissa orter har mindre rättigheter än barn från andra orter? Det strider mot FN:s Barnkonvention och Konventionen om Mänskliga Rättigheter. Det kallas diskriminering och är även ej förenligt med RF:s policyskrift ”Idrotten vill” och SV IF:s policyskrift ”Ishockeyn vill”. Enligt vår kännedom är det bara Västra Regionen som har denna typ av reglering av den bästa U16-serien. Under ett par år har Hedemora SK genom telefonsamtal till tjänstemän inom Västra försökt påverka denna ordning. Dessa tjänstemän från Västra Regionen har sagt att reglerna kanske ska ändras ”Nästa år”. Det är inte acceptabelt att säga så när inget sker, det handlar bara om fördröjning av ett för vissa obehagligt, men nödvändigt beslut.

Hedemora SK anser att Västra Regionens regler för deltagande och Kval till U16 Elit är diskriminerande enligt FN:s Barnkonvention och uppmanar om en ändring i reglerna snarast. Det betyder inför kommande kval i mars 2015.

Om de sju klubbar i serien idag som betecknas som elitklubbar inte vill ändra på detta trots våra angivna argument är det vår uppfattning att serien bör utökas till tio eller tolv lag. Det bör även noteras att juniorer som spelar i J-18 elit också är barn enligt FNs barnkonvention. Skillnaden är att dessa ungdomar aktivt har gjort ett val till gymnasiet, oftast med idrottslig inriktning och har därmed haft möjlighet att flytta hemifrån. Det föreligger därmed en stor skillnad mellan förutsättningar för ungdomar beroende på om de spelar i J 18-elit eller U 16-elit vad gäller möjligheten att välja förening/ort att spela ishockey i. Vi emotser ett svar före den 16 januari från region Väst avseende hur man avser att gå vidare med denna fråga.

Stefan Pettersson, ordförande Hedemora SK

Susanne Jonsson, kassör, Hedemora SK

Per Andrén, vice ordförande, Hedemora SK

///

Förbundets svar:

Hej Stefan och tack för dina synpunkter på upplägget av U16 Elit.
 

Vi har gjort bedömningen att seriens numerär ej skall överstiga åtta lag.
Detta är för att bibehålla en hög kvalité. Vi har för ett antal år sedan provat
med 10 lag men det har inte fallit ut på något bra sätt.
 

Självklart kan man ha olika åsikter då det gäller elitföreningarnas
garanterade plats i serien trots att det av och till deltagit bättre lag från
förening som ej räknas som elitförening. Talande har dock varit att dessa
föreningar ej haft det flöde av spelare som finns på de platser som har
elitföreningar. Jag kan som exempel påminna om Nor IK (numera NIK Karlstad) och
Guldsmedshytte SK som båda, under enstaka säsong, tillhört landets fyra bästa
lag men ändå inte kunnat få ihop lag efterkommande säsong. Det har ju också
från Hedemoras sida kommit förfrågan om man skulle kunna skapa ett lag (U15)
för att kvala med till nästkommande säsong med spelare från andra föreningar
som formellt skulle gå över till HSK men ändå också fortsätta i sin ordinarie
förening. Där belyser ni ju själva problematiken med att öppna upp deltagandet
för alla. Men helt klart är att skulle Hedemora vara bättre än de övriga
deltagarna i kvalserien så kommer HSK att spela i U16 Elit också nästa säsong.

Med hockeyhälsningar

Claes E Hallqvist, Tävlingsansvarig, Region Väst

ARTIKELN HANDLAR OM