Ishockeyförbundet ser över regelverket

Vill se färre videogranskningar – och fler mål

HOCKEY

Videogranskning i samband med mål i SHL och hockeyallsvenskan har varit omdiskuterat.

Nu kommer Ishockeyförbundet att se över regelverket för offside i målgården samt sparkrörelse.

– Det handlar om att vi vill se fler mål i svensk hockey, säger ishockeyförbundets domarchef Tomas Thorsbrink.

I SHL och hockeyallsvenskan har videogranskning i samband med mål ofta förekommit och att ta tekniken till hjälp har varit omdiskuterat då granskning har skett ofta och på så sätt sänkt matchtempot.

Redan i juni kunde Sportbladet avslöja att tolkningen av regelverket för offside i målgården  skulle ses över men nu uppger Dalarnas Tidningar att även sparkrörelse kommer att diskuteras.

– Vi kommer att ha samtal kring det här nu i helgen när våra domarutbildningar startar. Det handlar om att vi vill se fler mål i svensk hockey, säger ishockeyförbundets domarchef Tomas Thorsbrink till dt.se.

Han konstaterar att tekniken också är till stor hjälp men att den används i allt för hög grad.

– Vi ska utnyttja våra tekniska hjälpmedel, men i flera fall slog det tillbaka. Man kan konstatera att det blev lite för mycket, säger han.

"Domarnas bedömning på isen som gäller"

Genom en ny tolkning av regelverket vill förbundet försöka dra ner på antalet videogranskningar och på så sätt ge domarna ett större ansvar att göra direkta bedömningar.

– Det kommer att bli domarnas bedömningar på isen som gäller i större utsträckning. Jämför man med internationell hockey har vi varit för hårda här hemma i Sverige. Flera granskningar vi gjort hade aldrig uppmärksammats internationellt.

Vad gäller tolkningen av sparkrörelse anser Thorsbrink att rörelsen måste vara tydligare för att målet ska underkännas och berättar också att domarna ska vara fortsatt hårda i sin bedömning av spelförstörande moment.

– Det har tillåtits alldeles för mycket gruff efter avblåsningar och snack. Det här måste bort eftersom det sprider sig neråt i serierna och i åldrarna. Sånt stjärnorna gör sprider sig neråt. I dag har vi stora problem med domarrekrytering och därför kommer vi få ordning på det här.