Hockeyn skrotar tabeller för barn

”Barn ska vara barn och inte unga vuxna”

Foto: Bildbyrån
HOCKEY

Ishockeyn gör som fotbollen och innebandyn och skrotar serietabeller för barn. Svenska ishockeyförbundet har beslutat att slopa tabeller för barn yngre än U13, skriver Dagens Nyheter.

– Barn ska vara barn och inte unga vuxna. Det är, tyvärr, bara att konstatera att det är en hets runt ungdomshockeyn, säger Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Förslaget togs fram vid en ungdomskonferens i höstas och har varit ute på remiss hos distrikt och klubbar. Beslutet togs i förra veckan.

TV-pucken förändras

Förutom att serietabeller tas bort före spelarna fyllt tolv skärps också reglerna kring distriktslagsturneringarna TV-pucken och Stålbucklan. Där ska kvalspelen till turneringarna tas bort och i TV-pucken får distrikten inte selektera förrän den första januari samma år turneringen spelas, då spelarna är U15.

– Barn- och ungdomstemautredningen i sin helhet utgör en kraftsamling kring värderings- och verksamhetsfrågor inom den svenska hockeyrörelsen, dessa beslut kring tävlingsstrukturer och distriktslagsverksamheten visar att vi menar allvar med den här satsningen, säger Svenska Ishockeyförbundets utvecklingschef Henrik Haraldsson i ett pressmeddelande.

FAKTA

Här är alla förändringar:

Att göra en kartläggning av nuläget gällande övergångar före U16 samt utreda möjligheterna till ett begränsande regelverk avseende övergångar före U16

Att inte sanktionera cuper med individuell statistik före U13

Att SDF inte ska upprätta tabeller för barn yngre än U13

Att från och med säsongen 2017/2018 inte spela något kvalspel i TV-pucken utan i stället spela turneringen i sin helhet i september

Att distrikten tidigast får selektera till ett TV-pucklag den 1 januari då spelarna är U15

Att från och med säsongen 2016/2017 inte spela något kvalspel i Stålbucklan utan spela turneringen i sin helhet i februari

Att ta bort möjligheten till åldersdispenser i Stålbucklan, och fastställa att turneringen är för U14-U16 spelare

Att underlätta utlåning av spelare mellan distrikten, så spelare som inte tar plats i ett distrikt ges möjlighet att representera annat distrikt i Stålbucklan.

TT/Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM