Riskerar hjärnskador

Röntgen och datortomografi visar nu att luft tagit sig upp i hjärnan – Niemi riskerar hjärnhinneinflammation

1 av 5 | Foto: Andreas Hillergren/SCANPIX
Flera frakturer Antti-Jussi Niemi slog sig allvarligt i fallet. ”Frakturer i ansiktet är alltid allvarliga,” säger läkaren Ronny Borelius, en av de första att nå Niemi.
HOCKEY

Första undersökningen av Leksands Antti-Jussi Niemis otäcka ansiktsskada är klar. Och konsekvenserna kan bli ödesdigra. Finländaren riskerar skador på hjärnan – öronkliniken på Falu Lasarett ska nu ta ställning till vilka ingrepp som kan bli aktuella.

– Har svårt att se att han spelar mer den här säsongen, säger Leksands presschef Per Källgren.

Antti-Jussi Niemi vårdades på Helsingborgs lasarett inatt och det var också där de första undersökningarna gjordes. Under måndagen har finländaren förts till Falu Lasarett. Bilden av skadesituationen börjar nu träda fram efter den tragiska olyckan i gårdagens kvalseriematch mellan Rögle och Leksand.

– Det är en rejäl smäll i ansiktet, men han är vid ganska gott mod utifrån förutsättningarna. Han är tuff och har redan börjat skämta och sådant, både vår läkare Ronny Borelius och vår sportchef Mikael Lundström har varit i kontakt med Antti-Jussi under dagen, säger Per Källgren.

"Skinnet lossnade"

Sårskadan ovanför vänstra ögonbrynet, som orsakade blodflödet, var fem centimeter lång, vilket är ovanligt mycket. Skinnet lossnade och föll ner över ögat och kraftig blödning uppkom. På lasarettet konstaterades det även att muskulaturen skadades vid smällen, som slog Antti-Jussi Niemi medvetslös. Även två frakturer på skallbenet runt ögonhålan upptäcktes.

Riskerar hjärnskador

Den allvarligaste skadan upptäcktes dock när datortomografin gjordes av Niemis hjärna och ansiktsskelett och handlar om att luft har tagit sig upp i hjärnan via frakturen i ögonhålan. Därmed finns risk att bakterier tar sig upp i hjärnan och orsakar hjärnhinneinflammation.

Käkbenet skadas

Flera frakturer har även upptäcktes på käkbenet och dessa är av en mer komplicerad natur än de kring ögonhålan. Nu väntar fler undersökningar på öronkliniken på Falu Lasarett. Antti-Jussi Niemi har drabbats av hjärnskakningar tidigare och karriären kan i värsta fall vara över.

– Han (Niemi) får bästa tänkbara vård, hur allting blir hockeymässigt är oviktigt men jag har svårt att se att han spelar mer i år, säger Källgren.

Söndagen innebar dubbel olycka för Leksand. Även Janne Huokko fick en smäll mot huvudet och ser ut att missa onsdagens bortamatch mot AIK.

ARTIKELN HANDLAR OM