”Spelarna ska inte behöva riskera livet”

Hockeyligan: Deras plexiglas borde bytas

HOCKEY

Rögle kan byta ut sitt plexiglas.

Och Leksand utesluter inte en motion till Hockeyligan om nya regler. Antti-Jussi Niemis otäcka skada kan få långvariga konsekvenser.

– Svensk hockey mår inte bra av sådana här saker, det är inte meningen att spelarna ska riskera livet, säger Leksands presschef Per Källgren.

Leksands finländare Antti-Jussi Niemi, 31, kämpar just nu på lasarettet i Falun efter att Rögles Mathias Tjärnqvist i söndags tacklade honom medvetslös mot sargen.

Maken och pappan Antti-Jussi riskerar nu hjärnskador och hans karriär kan mycket väl vara över. Men kunde Niemis skador ha förmildrats om Rögle hade använt sig av det modernare och mjukare plexiglaset i stället för det äldre och stummare härdade glaset?

En budgetfråga

– Det nyare glaset lindrar smällarna betydligt mer än det gamla, för några år sedan rekommenderade vi klubbarna att byta till det nyare glaset just eftersom det blev svårare skador med det äldre, men det är ju en budgetfråga, vi har inga definitiva regler ännu, säger Tommy Töpel, Hockeyligans sportchef.

Vad måste ske för att ni ska beordra klubbarna att byta till det nya, säkrare glaset?

– Då måste det först och främst komma in en motion.

Utvärdera

Och det är något som Leksand inte kan utesluta att man lämnar in.

– Det kan definitivt vara något att gå vidare på, även om det inte är något vi har pratat om. Vi får ta ställning till det, säger Per Källgren, presschef i Leksand.

Så här säger Rögle BK:s vd och klubbdirektör Peter Hedlund:

– Vi har det äldre härdade glaset men följde alla rekommendationer när vi byggde hallen.

– Men när det händer något sådant här får vi sätta oss ned och utvärdera om det kan bli aktuellt att byta ut det. Allt är otroligt olyckligt.

Enligt Tommy Töpel använder sig ungefär hälften av elitserieklubbarna av det nyare, mjukare plexiglaset medan resterande inte har bytt ut sitt gamla ännu.

FAKTA

Alla skadorna:

Sårskada som även inkluderar huden och muskulaturen ovanför det vänstra ögonbrynet.

Fraktur på övre och undre "orbita" (skallbenet runt ögonhålan).

Luft har tagit sig in via frakturen i ögonhålan och upp till hjärnan. Viss risk för att bakterier kan ta sig upp till hjärnan och därmed kan orsaka hjärnhinneinflammation.

Multipla frakturer på övre käkbenet, av mer komplicerad natur än frakturerna vid ögonhålan. Benändarna ligger helt enkelt sämre i förhållande till varandra.

Källa: Leksands IF och Dalarnas Tidningar.