Växjö hakar på topplagen

Kan göra en "Vilda Väsby"
– går mot eliten bakvägen

Foto: PIC Agency/Calle Törnström
HOCKEY

Dags att skriva om det gamla smeknamnet "Vilda Väsby".

För efter den sprudlande 7-3-segern mot AIK finns det ett nytt gäng som hotar de etablerade lagen om elitserieplatsen.

Ska vi kalla dem "Vilda Växjö"?

– Ja, det vore inte fel om historien upprepade sig, säger Erik Josefsson.

Allt talade för att Växjö skulle komma i botten.

De gör sin första kvalserie någonsin, de kom från ett tufft play-off – och har så gott som ingen rutin från spel högre upp. Men efter 7-3 mot AIK är Lakers det enda laget som hotar Rögle och Södertälje om elitserieplatserna.

Två magiska minuter

Dagens vinst grundade sig på 141 magiska sekunder i andra perioden. Då flög Växjöspelarna förbi det tunga bortalaget, satte tre mål och gick från 3-2 till ointagliga 6-2.

– Vi kom ut som ett starkt lag och fick in puckarna i rätt lägen. Och den här gången höll vi igång hela vägen, då är det inte så svårt, säger Josefsson som stod för två mål.

AIK svarade visserligen med en timeout och ett slagsmål där Daniel Bång och Josh MacNevin fick matchstraff – men närmare på resultattavlan kom man knappt.

Wikegård ledde legendariskt lag

Växjö klättrar i tabellen och ligger nu trea med sju poäng. Det är fyra pinnar upp till Södertälje på elitserieplats, men då ska det tilläggas att lagen möts nästa torsdag.

Om Lakers, som nyss tragglat igenom play-off-spel, klarar att ta in avståndet och gå om Södertälje gör de en bedrift som bara har en motsvarighet i svensk hockey:

I mars 1987 blev Väsby klara för elitserien efter att ha tagit bakvägen genom play-off-segrar mot Västra Frölunad och Hammarby. I båset stod en hetsig Niklas Wikegård som då var assisterande tränare och i tidningarna kallades skrällaget "Vilda Väsby".

”Vi tar fler poäng än Väsby”

När Växjös sportchef Henrik Evertsson hör om liknelsen reagerar han. Visst kan de bli samma överraskningsgäng – men han tror ännu mer om sitt lag.

– Väsby tog inte många poäng i elitserien och åkte ut direkt, så det är ingen jämförelse vi vill göra. Vi tänker ta fler poäng, säger han.