”Vi ska vinna – det finns inget annat”

Leksands-backen om klassikermötet

HOCKEY

16.00 i dag: klassikermötet som kan avgöra utgången av kvalserien.

AIK och Leksand gör upp på Hovet – och för masarna kan drömmen om elitserien ta slut för femte säsongen i rad.

– Vi ska vinna. Det finns inget annat, säger Oliver Ekman-Larsson.

Foto: Conny Sillén
Oliver Ekman-Larsson.

Det är två stukade storheter som fortfarande när drömmen om att nå elitserien. Och de senaste dagarna har både AIK och Leksand fått ny tro på sig själva.

Richard Gynge gav solnaiterna livsviktiga tre poäng borta mot Almtuna med sitt matchavgörande 2–1-mål. Leksands Jussi Pesonen blev också han matchvinnare mot Rögle senast, även om hans segermål i sudden "bara" gav två poäng.

Fjärde raka

I dag behövs minst lika många till, och helst tre, för att Dalalagets fjärde raka comebackförsök till elitserien inte ska sluta i ett nytt fiasko.

– Men alla matcher i kvalserien har ju "vinna eller försvinna"-karaktär. Personligen tycker jag att det är kul att spela under press. Leksand har alltid höga förväntningar på sig som klubb och det är som det ska vara, säger backen Oliver Ekman-Larsson.

Ett tålmodigt försvarsspel var en av nycklarna i segern mot Rögle. Och han tror att samma förhållningssätt blir viktigt även i dagens match mot AIK.

– Vi vet att det kommer perioder i matcherna där vi sätts under press i försvarszon och då gäller det att behålla lugnet och inte vara rädd för att gå bort sig. Man måste fortsätta spela aggressivt, säger Ekman-Larsson.

Förlorat två

Och Leksand hade sannolikt även velat spela på hemmaplan: laget har vunnit tre matcher mot AIK under säsongen hemma i Ejendals Arena – på Hovet har man förlorat två.

En ny hemmavinst för AIK i dag och avståndet ner till Leksand växer till fem poäng.

– Men jag tror det blir hårt ända in i sista omgången. Det är så pass jämnt och alla lag vinner mot varandra, säger AIK:s Dick Tärnström.

– Det skulle betyda jättemycket för klubben om vi går upp. Utmaningen att få föra upp AIK i elitserien var en av anledningarna till att jag flyttade hem.