”Vi har inte drabbats av kvalseriefrossa”

Leksand kan missa elitserien för femte året i rad – men tränaren Leif Strömberg försvarar klubben

Foto: Scanpix
HOCKEY

Leksand är på väg mot ett kvalseriefiasko – för femte året i rad.

Ändå hävdar tränaren Leif Strömberg att laget gjort bra ifrån sig.

– Jag tycker inte alls att vi har drabbats av någon kvalseriefrossa. Vi har radat upp bra prestationer, säger Strömberg som kanske gör sin sista match i klubben.

Leksand vann allsvenskan för tredje året i rad. Men kvalserien har varit upp och ner och efter stjärnsmällen mot Växjö i förra omgången måste masarna lita på andra resultat i söndagens sista omgång där Leksand tar emot Almtuna.

– Det är som alla andra matcher en måstematch, säger tränaren Leif Strömberg och snabbsummerar sin syn på Leksands kvalserie:

”Kan vrida och vända”

– Vi får stryk i första matchen och är tvungna att slå Växjö, vilket vi lyckas med. Sedan åker vi till Södertälje och gör en jäkla bra match som jag tycker att vi ska vinna. Sedan slår vi AIK och har dubbelmöte med Rögle, har först en i underliggaren när det är fyra sekunder kvar, men åker sedan ner och vinner i Ängelholm. Därefter vinner vi mot AIK och slår Södertälje hemma. Vi har radat upp bra prestationer och det krävs i en kvalserie.

– Men mot Växjö hade vi ingen bra prestation och man kan vrida och vända hur mycket som helst. Vi pressar tillbaka dem i tio minuter, sedan får de power play och gör 1–0, får spela fyra mot tre och gör 2–0. Sedan blir det ett stressmoment och så kommer 3–0 när vi anser att de screenar bort vår spelare. Men det handlar inte om mental härdsmälta eller kollaps. Det var helt enkelt en dålig lagprestation, men det var inte dålig inställning från någon, det kan jag lova dig.

”Inte över”

Men Leksand är på väg att missa elitserien för femte året i rad.

– Jag tycker inte alls att vi har drabbats av någon kvalseriefrossa. Tvärtom. Gång på gång på gång har vi vunnit i svåra lägen. Men till slut kommer en dålig insats, som senast. Men ser man säsongen i sin helhet har Leksand tagit stora steg, trots att vi har haft många och långa skador. Vi vann allsvenskan, det var ett delmål. I kvalserien är det bara en sak som gäller, det är att gå upp. Nu har vi inte saken i egna händer, så till att börja med ska vi vinna vår match. Men det är inte över förrän det är över.

Hur pressad är du?

– Är du på den här nivån som tränare är det press. Gillar man inte press ska man inte hålla på med det här.

Blir du kvar som tränare nästa säsong?

– Jag har ett bra jobb, men skrev ett kontrakt på ett plus ett år, så vi får se vad som händer, men vi har lagt det där åt sidan eftersom det är mitt i en brinnande kvalserie. Jag kan bara säga att vi har tagit otroligt stora steg i klubben. Förr eller senare kommer Leksand att vara ett elitserielag.

FAKTA

Leksands placeringar i kvalserien:

2005/06: Femma.

2006/07: Femma.

2007/08: Femma.

2008/09: Fyra.

2009/10: Ligger femma efter nio omgångar.