Melin vill ha in nya spelare

HOCKEY

Med Fast hand var AIK på väg att bli kvarhållet i allsvenskan.

Till slut förvandlades dock Hovet till den svartgula segeryra som fansen hade hoppats på.

Nu ska AIK ta nästa steg.

– Vi skulle behöva en ledande kedja som kan producera, annars har vi killar som kan spela i elitserien, sade tränaren Roger Melin.

Sången, kramarna, skratten och ett och annat tårfyllt öga berättade om de tre poängen som säkrade återkomsten till elitserien. Men bakom 2–0-segern över Växjö fanns en hel del nervositet och till slut också frustration.

Växjömålvakten Viktor Fast tog 42 av 43 skott och höll på att spräcka AIK:s elitseriedröm.

Eller som Melin sade:

– Det blev ju så nervöst när vi inte fick hål på dem. Man började nästan misströsta.

Med bara 5.38 kvar var det Lucas Lawson, kanadensaren som kom från div 1-laget Nynäshamn i januari, som fixade början till segerfesten. Han fick friläge och satte 1–0 mellan benen på Fast.

Sedan satte Daniel Bång 2–0 efter 18.38 i tom Växjökasse.

Vilt firande

När slutsignalen gick fylldes Hovets is av AIK-supportrar som firade ikapp med spelarna.

Efter åtta år i allsvenskan och division ett är AIK tillbaka.

Sportchefen och förra stjärnan Anders Gozzi sade mellan segerkramarna:

– Jag kommer ihåg när vi hade förlorat premiärmatchen i division ett mot Mälarhöjden/Bredäng att TV 4 frågade mig när vi skulle vara tillbaka i elitserien. Jag svarade 2010 och fick nästan ett hånleende som reaktion. Det är rätt skönt att kunna påminna om det nu.

AIK:s plan är att bygga sitt elitserielag kring den nuvarande truppen.

– Men det är klart att vi måste få in några bra elitseriespelare. Elitserien handlar om 55 jämna matcher. Större delen ska vi bygga kring det här laget, sedan vill ha hem gamla AIK:are som finns där ute, sade Gozzi.

Vill ha hemvändare

De finns både i NHL och i elitserien. Som Buffalos OS-back Henrik Tallinder och Michael Nylander, utfryst i Washington. Eller som Linköpingsduon Andreas Jämtin och Niclas Hävelid och Skellefteås Yared Hagos.

Målet är att etablera laget i elitserien.

– Vi har varit utanför elitserien i åtta år, så det kommer att handla om en etableringsfas i början. Vi ska göra något riktigt bra av det här, sade Gozzi om elitserieplatsen som är värd drygt 25 miljoner kronor för klubben som haft stora ekonomiska problem.

Stockholm har i många år varit näst intill död som hockeystad.

Nu har huvudstaden fått liv igen.

– Jag hoppas att Djurgården tar SM-guld. Tillsammans med att vi är tillbaka så vore det helt fantastiskt för Stockholm, sade han.

TT