Nynäshamn räddade AIK – betalar Lawsons lön: Glad att jag fick chansen

Foto: MAGNUS WENNMAN
HJÄLTE 2 Lucas Lawson satte 1–0 till AIK.
HOCKEY

AIK – tacka Nynäshamn för avancemanget till elitserien.

Det är nämligen Nynäshamn som betalar matchhjälten Lucas Lawsons lön, 15 000 kr/mån, och det var Nynäshamn som helt gratis släppte Lawson till AIK i januari.

– Det här är det roligaste som hänt mig, säger kanadensaren.

I höstas tränade Lucas Lawson med AIK.

Men han fick ingen plats i laget. Han ratades när Johan Ryno kom hem från Nordamerika. Då valde nämligen AIK:s ledning att satsa pengar på Ryno istället. Otroligt snöpligt för kanadicken.

Hade inte råd

Lawson åkte tillbaka till Tyskland och visste inte vad som skulle hända med hans hockeykarriär. Men då ringde division ett-laget Nynäshamn och erbjöd en plats i laget. Lawson spelade elva matcher för Nynäshamn, men för Nynäshamn gick säsongen sådär och i januari stod det klart att laget inte hade chans att varken åka ur eller ta sig upp till allsvenskan.

Då ringde Nynäshamn till AIK och erbjöd sig att låna ut Lawson.

– Jag är glad att jag fick den chansen att komma tillbaka till AIK. Det är tack vare Nynäshamn, helt klart, säger Lawson.

Men AIK hade inte råd med Lawsons lön, 15 000 kronor i månaden, utan Nynäshamn har fortsatt att betala lönen till kanadensaren. Ytterligare ett bevis på hur dåligt ställt det var med AIK Hockey i vintras.

Gjorde första målet

I går avgjorde Lawson ödesmatchen mot Växjö med matchens första mål, ett skott mellan benskydden på Växjös duktiga målvakt Viktor Fast. Ett fantastiskt jubel uppstod efter Lawsons fullträff.

– Jag sköt bara. Fick en fin passning och sköt. Det här är det största som hänt mig och min hockeykarriär. Vilken match och vilken stämning och vilka fans, säger Lawson.

Nu vet han inte vad som händer. Med stor säkerhet blir inte matchhjälten kvar i laget när sportchef Anders Gozzi måste använda AIK:s två utlänningsplatser till mer kvalificerade spelare.

– Jag har ingen aning om vad som händer, säger Lawson.