AIK:s vilda fest i natt

Här firar laget & fansen – efter åtta år utanför elitserien

1 av 8 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
segervrålet Sent i natt firade AIK avancemanget, tillsammans med klubbens fans på Le Bon Palais. Dick Tärnström och Mattias Beck jublar.
HOCKEY

Den långa väntan är över för AIK och deras fans. Nu är laget tillbaka i elitserien.

Efter lagbanketten firas laget av hundratals fans på Le Bon Palais i Stockholm.

– Det känns mycket, mycket bra att vara på en fest bland bara AIK:are för att fira att vi gått upp, säger Anders Gozzi, sportchef i AIK.

Kontrasterna är stora mellan spelarnas bankett och krogen nedanför där fansen väntar för att få hylla sina hjältar. På banketten är AIK-slipsarna prydligt knutna och kostymerna många. Bland fansen är AIK-tröjorna påtagna och halsdukarna hänger runt fleras halsar.

Hög volym

Det är inte lågmält på banketten, men jämför man med ljudvolymen nere hos fansen är det nästan helt tyst. När spelarna väl kommer ner efter middagen höjs volymen ytterligare och flera av AIK:s klacksånger skriks ut – av både fans och spelare.

Den som hyllas mest av alla AIK-spelare är Dick Tärnström – kaptenen som återvänt från spel i NHL. Han är glad över hyllningarna.

– Hur det känns? Det är bara att kolla ut här så förstår du, säger Tärnström.

I ett hörn står Anders Gozzi och pratar med några fans. Gozzi var med som spelare när AIK åkte ur elitserien. Han ser det här som en härlig revansch och ett av de största ögonblicken i hans karriär.

– SM-guldet med Brynäs var störst, men sen kommer det här. Det var jättestort när vi gick upp från division ett också.

Ser fram emot derbyt

Trodde du, när ni åkte ner, att ni skulle klara att gå upp igen?

– Vi satte som målsättning att gå upp till elitserien 2010. Där skulle vi vara. Det var många som inte trodde på oss då, men vi är här nu.

Ska det bli roligt att spela derby igen?

– Det ska bli jätteroligt att få möta Djurgården i en seriematch igen. Vi har redan sålt biljetter till nästa match mellan AIK och Djurgården. Det är viktigt för elitserien och Stockholmshockeyn med ett till lag från Stockholm.

I bakgrunden ropas flera av AIK-spelarna upp på scenen. Dick Tärnström drar igång ”Vi är överallt” uppe från scenen, och alla på Le Bon Palais sjunger med. I kväll får AIK-fansen fira igen.

ARTIKELN HANDLAR OM