Laraque: Jag vill spela i AIK

NHL-spelaren öppnar för comeback: ”Blev så glad”

HOCKEY

När AIK tog klivet upp i elitserien höll Georges Laraque tummarna på andra sidan Atlanten.

Nu öppnar NHL-spelaren återigen för spel i Sverige.

– Jag skulle definitivt vilja spela i AIK. Det här är overkligt, säger han till Sportbladet.

Foto: AP
vill tillbaka Kanadensaren Georges Laraque säger att tiden i AIK var den roligaste i hans karriär. Nu vill han tillbaka.

Georges Laraque var under sin korta tid i AIK en stor publikfavorit. Kanadensaren gjorde 16 poäng för Stockholmslaget när han under NHL-lockouten 2004–05 hjälpte klubben från division ett till allsvenskan.

När 33-åringen i vintras fick sparken från Montreal var han återigen på väg till Sverige – men stoppades av NHL:s regler.

Till hösten kan situationen vara en annan.

– Jag ska prata med AIK i sommar. Jag kunde inte spela för dem nu senast, men i sommar är jag fri att gå var jag vill. Det är inga problem, säger forwarden.

AIK förstavalet

Är Sverige och AIK ditt förstaval?

– Jag vet inte om de vill ha mig, men jag skulle definitivt vilja spela i AIK. I Sverige finns ingen annan klubb. Jag var bara i AIK i några månader, men det var den roligaste tiden i min hockeykarriär.

AIK får 25 miljoner kronor från Hockeyligan i och med avancemanget till elitserien. Som Sportbladet tidigare skrivit har klubben en lista, på främst stockholmare, som man vill värva. En som noga följt AIK:s öde är exempelvis OS-backen Henrik Tallinder. Men sportchef Anders Gozzi är även positiv till en utländsk värvning i form av Laraque:

– Absolut. Vi har haft en del kontakt, säger han.

”Hållit tummarna”

Laraque hade ingen möjlighet att följa AIK:s jakt på elitseriekontraktet, men berättar att han tänker leta reda på videoklipp på internet.

– Jag har verkligen hållit tummarna. En klubb med en sådan historia och sådana fans hör hemma i elitserien.

”Är overkligt”

– Jag kommer ihåg när vi kvalade för att gå upp i hockeyallsvenskan. Då tittade vi på videoinspelningar från när AIK spelade i elitserien, för att motivera oss.

Vilken var din första reaktion när du fick veta att AIK gått upp?

– Jag blev så glad att de klarat det. Trots alla ekonomiska problem. Det här är overkligt.

FAKTA

GEORGES LARAQUE

Född: 7 december 1976. i Montreal, Kanada. Position: Forward. NHL-bakgrund: Edmonton Oilers (1997-2006), Phoenix Coyotes (2006-2007), Pittsburgh Penguins (2007-2008), Montreal Canadiens (2008-2010). NHL-matcher/NHL-poäng: 695/153 (53+100).

ARTIKELN HANDLAR OM