Så fixade Växjö sin superstart

Internmatch gav storseger i premiären: ”I år ska vi gå upp”

HOCKEY

De två senaste åren har Växjö förlorat den första kvalseriematchen.

Men i går fick laget äntligen vinna en premiär. En av hemligheterna bakom succéstarten: En internmatch.

– Vi ville få in känslan, säger tränaren Janne Karlsson.

Växjö gör i år sin tredje raka kvalserie. Båda de föregående kvalserierna har inletts tungt. 2009 förlorade laget på straffar mot Rögle, och i fjol blev det 5–6 i premiären mot AIK.

”Riktigt skönt”

Men i år fick laget en drömstart på kvalet till elitserien.

Laget vann med hela 5–1 mot Mora.

– Riktigt skönt. Det finns ju alltid en osäkerhet när man inte har spelat på ett tag, men nu fick vi ett kvitto på att vi är i bra form, säger tremålsskytten Erik Josefsson.

Bakom lagets lyckade premiär finns flera anledningar. Laget har lärt sig mycket av de två senaste åren, och har förändrat en del i förberedelserna inför kvalserien. Bland annat spelade de förra onsdagen en internmatch, där laget lånade in två femmor med juniorer för att kunna vara tre femmor i varje lag.

– Vi ville få in känslan. Även om man tränar bra så blir det ändå annorlunda när man spelar med tre femmor på varje lag i bra tempo, säger tränaren Janne Karlsson till Sportbladet.

”Tränat på detaljer”

En annan skillnad mot tidigare år är att laget har pratat mer detaljer inför kvalserien.

– Vi har pratat mer detaljer, och tränat mer detaljer. Det är allt möjligt, bland annat så små saker som tekningsuppställningar. Det är en så kort serie så varje liten sak kan vara avgörande, säger Janne Karlsson.

En tredje skillnad mot tidigare år är känslan inför serien.

– Tidigare år har vi varit nöjda bara med att ha gått till kvalserien. Första året tog vi oss dit via play off, då var alla jätteglada över det. I fjol tog vi oss till kvalserien direkt från allsvenskan och var nöjda med det. I år är ingen nöjd med att vara här. I år ska vi gå upp, säger Erik Josefsson.