”Rådbjer är ett hån mot hela sporten”

Örebro rasar mot domaren

HOCKEY

Örebro föll i slutsekunderna mot Rögle.

Då gick Örebros starke man Mikael Fahlander till attack mot domare Ulf Rådbjer.

– Han är den största idioten som någonsin beträtt en is. Han är ett hån mot hela sporten, säger Fahlander.

Foto: VIASAT
Ulf Rådbjer signalerar för 6–6-målet. Ett resultat av att Rögle hade power play i slutet av matchen.

Kvalseriens första omgång blev en rysare – speciellt i Örebro. Hemmalaget ledde med 6–5 i slutet av matchen, 18 sekunder före slutet. Då drog Örebro på sig en utvisning i ena sarghörnet, 2+2 för hög klubba.

En tuff utvisning och domare Ulf Rådbjer gjorde något som få domare vågar att göra: ta utvisningar i slutsekunderna av en match.

Det dröjde bara nio sekunder för Rögle att utnyttja det numerära överläget och kvittera till 6–6. Och bara 49 sekunder in i sudden death kunde Rögle göra 6–7 och ridå för poplaget Örebro.

”Vill vara i centrum”

Efter förlusten var Örebrospelarna och hemmapubliken i upprorsstämning, mot framför allt domare Rådbjer. Och Örebros storsponsor och medlem av sportgruppen, Mikael Fahlander, var rasande efter förlusten och bjöd på en kraftig domarsågning.

– Rådbjer vill alltid vara i centrum och han är den största idioten som någonsin beträtt en is. Han är ett hån mot hela sporten, säger Mikael Fahlander.

Sportbladet ber Fahlander att utveckla kritiken.

– Utvisningen som ger fyra minuter i powerplay för Rögle är helt felaktig. Det är kamp om pucken i sarghörnet och det är snarare vi som ska ha ett powerplay, de hålller i Pär Edblom i momentet före, säger Fahlander och knappt kan andas av ilska.

”Tvinga till pension”

Fahlander tänker inte gå vidare till Ishockeyförbundet och protestera mot Rådbjer.

– Det är ingen mening och det blir snarare så att Rådbjer får döma oss oftare om vi klagar, säger Örebro-basen och avslutar med en uppmaning till Ishockeyförbundet och Rådbjer.

– Han var bra som domare förr i tiden, men inte

i dag. Förbundet borde tvinga honom till förtidspension, eller skicka honom till division 3, säger Fahlander och vet att hans uttalanden kan leda till böter eller en varning från Ishockeyförbundet.

– Jag hoppas jag får böter, säger han.

Sportbladet har sökt vice domarchef Lars-Johan Ryhed och Ulf Rådbjer utan framgång.

FAKTA

Här är Rögles mirakelvändning på slutet

59.42: Örebros Pär Edblom utvisas 2+2 minuter för hög klubba. Rögle tar ut målvakten Jonas Fransson och spelar med sex utespelare mot Örebros fyra.

59.51: Bara nio sekunder senare trycker Jakob Johansson in kvitteringen till 6–6. Johansson stöter in pucken som ligger mellan benskydden på Örebros målvakt Michal Zajkowski. Domaren Ulf Rådbjer är säker på sin sak – pucken låg lös.

60.49: Bara 49 sekunder in i sudden death avgör Rögles Daniel Glimmenvall och ger skåningarna bonuspoängen.

Tomas Ros