Abrahamsson: Både Modo och Södertälje trillar ur

HOCKEY

VÄXJÖ. Efter straffdramatiken i Växjö ishall konstaterar jag två saker.

Jag tror definitivt att Växjö spelar i elitserien nästa säsong. Jag är inte alls lika säker på att Modo gör det.

Foto: Foto: PIC-AGENCY
HOCKEYFEST I SMÅLAND Efter 3–2-segern mot Modo i går är Växjö Lakers oerhört nära en elitserieplats. Och det får förstås hemmafansen att jubla extra mycket.

Egentligen var det en märklig match.

I den första perioden såg tabellettan Växjö ut som ett juniorlag som med stor beundran åkte runt och såg på vad den mer namnkunniga motståndaren tänkte hitta på.

Det var klasskillnad mellan lagen. Inte för att Modo var så fruktansvärt bra, utan för att motståndaren tillät dem att vara det.

Ett nervöst hemmalag spelade en ishockey som vare sig var det ena eller det andra. Det var ingen forechecking, inget kompakt och aggressivt styrspel i mittzonen. Knappt en tackling. Ingen skridskoåkning. Modo kunde dra ut två forwards högt och sedan hur enkelt som helst skarva sig in i anfallszonen.

Modo blev försiktigt och ängsligt

Hemmaspelarna åkte runt som i någon slags koma och lät Modo göra mer eller mindre som de ville.

Säga vad man vill om Modo men laget är bra på att spela ishockey utan kampmoment, så kallad ”gubbahockey” som Växjöbacken Nicklas Rahm passande döpte Modos spel till efter lagens förra möte.

Ändå: bara 1–0 till Modo efter den första perioden. Trots gubbahockey. Och det var som Växjös matchhjälte Anders Eriksson sa till mig efter slutsignalen.

– Vi åkte mest och tittade och väntade på att Modo skulle göra något. Ändå vågade de inte riktigt kliva fram. Hade de fyllt på med backarna hade det nog smällt mer än en gång. De hade kunnat straffa oss riktigt hårt i den första perioden.

Nu gjorde inte Modo det. I stället blev laget försiktigt och ängsligt och började tänka mer på att försvara sin ledning än att behålla initiativet och utnyttja sin överlägsna offensiva kapacitet.

Den här säsongens upplaga av Växjö är inget lag som det går att ge två chanser. Det finns en trygghet och en konsekvens i spelet som hela tiden ger bra betalt i slutändan. Tränaren Jan Karlsson har skapat ett hårt arbetande kollektiv utan några större stjärnor.

Nu måste det till en mental kollaps om Växjö inte ska klara av att ta steget upp.

Tack för att det blir en ny arena

Om laget är tillräckligt bra för att även stanna kvar?

Ja, Växjö är definitivt inte sämre än vad exempelvis Rögle och AIK var när de gick upp. Kunde de två lagen klara av sin första säsong i elitserien finns det ingenting som säger att inte Växjö kan göra det.

Klart det behövs förstärkningar, men en av landets hetaste sportchefer, Henrik Evertsson, kommer säkert att ordna det.

Och för första gången sedan säsongen 2005/06 tror jag att det blir två lag från elitserien som inte överlever kvalserien. Den gången gick Malmö och Skellefteå upp på bekostnad av elitserielagen Södertälje och Leksand.

Nu är mitt tips att Rögle och Växjö ersätter Modo och Södertälje.

Modo har varit som sämst när det har gällt som mest under flera säsonger. I de tre senaste slutspelstriderna har laget vikt ner sig när allt ska avgöras, och jag ser ingenting som talar för att det här laget är mentalt rustat för att klara det här.

Modospelarna vill säkert spela i elitserien även nästa säsong, men de har så här långt inte varit beredda att betala ett tillräckligt högt pris.

Växjös spel är definitivt tillräckligt bra för att ta steget upp i elitserien. Tack och lov tar de inte med sig den slitna ishallen dit.

För på onsdag mot Rögle spelas den sista elitmatchen i Växjö ishall. Från och med nästa säsong flyttar Lakers in i den splitternya arenan som byggs alldeles bredvid den gamla isladan.

Och jag är helt övertygad om att det kommer att spelas elitseriehockey i 250 miljoners-bygget Vida Arena nästa säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM