Läsare: ”Oproffsigt, Växjö”

...men kvalrivalerna försvarar
Växjös vilda segerfirande

Joakim Eriksson och Anton Hedman.
HOCKEY

”Fy fan vad oprofessionellt. Spela färdigt serien för fan. Grattis Rögle till 3 gratispoäng.”

Så skriver en läsare om Växjös vilda festande efter att ha säkrat elitserieplatsen – och många är kritiska mot att smålänningarna firar innan kvalet är avslutat.

Men succélaget försvaras av konkurrenterna.

– Vi skulle ha gjort samma sak, säger SSK-kaptenen Joakim Eriksson.

I går blev det klart: Växjö Lakers, som bildades så sent som 1997, spelar elitserien 2010/2011.

Och visst har smålänningarna firat därefter.

Champagnekorkarna yrde i bussen på väg hem från Örebro och i dag fortsätter festen på Stortorget.

Men det är inte alla som jublar över Växjös historiska avancemang.

På onsdag tar Janne Karlssons succégäng emot Rögle, och blir det skånsk seger där – samtidigt som resultaten går emot Modo och Södertälje – kan ängelholmarna gå upp på den andra elitserieplatsen inför slutomgången.

”Grymt oansvarigt”

Det upprör flera av Sportbladets läsare:

”Bara jag som tycker det är osportsligt av dem att festa innan serien spelat klart? Detta kommer ju givetvis påverka deras match mot Rögle”, skriver en läsare.

”Jag tycker att det är grymt oansvarigt och riktigt uselt av klubben att festa innan det är avgjort för ALLA lag”, skrtiver en annan.

”Fy fan vad oprofessionellt, märks att ni kommer från Allsvenskan. Pack! Spela färdigt serien för fan. Grattis Rögle till 3 gratispoäng. Herregud Växjö hoppas ni åker ur igen med dunder och brak. Pinsamt”, skriver en tredje.

”Klart att de ska fira”

Men kvalseriekonkurrenterna tar Växjö i försvar.

När Sportbladet ringer runt till ledare och spelare i Modo och Södertälje är kommentarerna långt ifrån lika bitska. Tvärtom.

– Ska jag vara helt ärlig bryr jag mig inte dugg om vad Växjö hittar på. Det är väl klart att de firar att de har gått upp? Vi ska vinna våra matcher och det är det vårt fokus ligger på, säger Modos assisterande tränare Andreas Johansson.

– Jag har full förståelse för att Växjöspelarna firar redan nu. Det är ju jättestort för dem att ha gått upp i elitserien för första gången, säger tuffingen Anton Hedman, tidigare i just Växjö.

”Tillhör seriens förutsättningar”

I SSK-lägret är tongångarna detsamma:

– Det finns ett regelverk för att man måste ställa upp med bästa möjliga lag i alla matcher, men inte för hur man ska förbereda sig. Och jag förutsätter att Växjöspelarna är professionella och går in för att vinna på onsdag. Det är klart att de ska fira nu när de har gått upp – det är de förtjänta av, säger sportchefen Per Nygårds.

– Alla andra lag skulle ha gjort samma sak, vi skulle ha gjort samma sak. De har gjort det jättebra och är väl värda att fira avancemanget. Och det tillhör seriens förutsättningar att elitserieplatsen kan bli klar i förtid.