”Vet inte när jag var nykter så här länge”

Strömberg om nykterheten och succén i kvalserien

HOCKEY

Conny Strömberg har nu varit nykter i över tre månader.

Samtidigt har han öst in poäng i kvalserien – men Örebro har tokfloppat.

I en öppenhjärtig intervju med Sportbladet talar han ut om kvällens match mot Modo, nykterheten, och ångesten över den tidigare karriären.

– Det är klart att man tänker på hur långt man kunnat nå om man skött sig bättre tidigare, säger han.

Conny Strömbergs karriär har inte riktigt sett ut som de flesta andras.

1990 var han en jättetalang som spelade i samma TV-puckkedja som Niklas Sundström och Per Svartvadet, två spelare som fått långa och framgångsrika karriärer med NHL-spel, VM-spel och SM-guld.

Spelat i Slovenien

Strömbergs karriär tog en något annorlunda vändning. För honom har det istället för VM och NHL blivit Slovenien, den tyska tredjeligan och svenskt division 1-spel.

De två senaste säsongerna har han dock fått visa även den svenska toppubliken att han kan leverera. 35-åtingen har öst in poäng i Örebro och vunnit den allsvenska poängliga två säsonger i rad.

Men samtidigt har anledningen till att han aldrig fått sitt riktiga genombrott blivit offentliga: Alkoholproblemen.

I januari fick han sparken från Örebro efter att under julhelgen hamnat i fyllecell.

Han gjorde därefter ett tillfälligt gästspel i division 1-laget Asplöven innan han fick en ny chans i Örebro.

Nykter i tre månader

Därefter har det gått bra. Han har fortsatt att ösa in poäng, och berättade för ett par dagar sedan på sin blogg att han gått på antabus och varit nykter i 90 dagar.

"Har aldrig varit så pigg på isen när man nu har gått till anfall så kan man ju backchecka också utan att få hjärtklappning, känns som man kan åka i en evighet" skrev han.

För Sportbladet utvecklar han känslorna han har.

– Det är så jag känner. Konditionsmässigt känns det jävligt bra, det är en jävla skillnad mot förut. Man blir ju mer effektiv när man är i så bra kondition, det är ju oftast när man blir trött som man gör misstag, säger han.

”Aldrig känt mig så pigg”

Han går så långt som att han nu är i sitt livs form.

– Jag har väl aldrig känt mig så pigg konditionsmässigt.

Men samtidigt som han nu känner sig ovanligt pigg berättar han att ångrar sig. Samtidigt som han njuter av hockeyn nu undrar han hur långt han hade kunnat nå om han hade skött sig bättre tidigare.

– Det är klart att man tänker så. Hade man skött sig så här tidigare kanske man hade spelat i ett annat lag i en annan liga, säger han.

– Men det är inte något man kan tänka så mycket på. Då blir det bara värre för skallen.

När var du i så här bra form senast?

– Jaa du... Det var länge sen. När man var 18 kanske.

När var du nykter så här länge senast?

– Ärligt talat kommer jag inte ihåg det. Det var länge sen.

När du känner dig så pigg, hur länge har du tänkt fortsätta spela?

– Så länge jag är skadefri kan jag nog fortsätta i fem år till.

”Ser vad man kan uträtta”

Men samtidigt som han har den ångesten njuter han nu av att i kvalserien, där han med sina sex assist är bäst i hela serien, fått visa att han håller på så pass hög nivå.

– Jo, exakt. Man ser liksom vad man kan uträtta. Det känns som att man håller även mot de så kallade elitserielagen, säger han.

I kväll spelar hans Örebro, som ligger sist i serien och inte har mer än äran att spela för, mot Modo, som just nu ligger tvåa och spelar för sin överlevnad i elitserien.

– Vi har ju inget att spela för, utan måste bara göra vårt jobb. Det är väl inte lika roligt som det hade kunnat vara. Det känns som att vi har vikit ner oss lite, tycker jag. Det hade varit kul att vara med till den sista matchen. Men nu är det två matcher kvar och det här blir den sista hemmamatchen. Förhoppningsvis blir det mycket folk och en bra inramning, så det ska bli kul att spela ändå, säger Strömberg.

Kan spela ner Modo

Om Örebro vinner blir Modo mycket närmare nedflyttning från elitserien. Strömberg har alltså chansen att nästan spela det Modo, som han tidigare spelade med, ner i allsvenskan.

– Det är klart att man tänker lite på det. Men jag jobbar ju för Örebro och måste gå in och spela ändå, jag kan ju inte gå in och göra mig, säger han.

Hur tror du att känslan i Modo är?

– Det är väl väldigt spända, de vill väl inte åka ur. Det vore katastrof för Övik som stad om de åkte ur. De är nog inte helt avslappnade.

Är det en fördel för er, att ni inte har något att förlora?

– Ja, för oss är det ju bara att gå ut att ha roligt.

Men även om Strömberg tänker göra sitt bästa för att Örebro ska vinna i kväll råder det ingen tvekan om att han inte vill att Modo ska åka ur.

– Ja, jag hoppas ju att Modo klarar det.

Men de får göra det utan hjälp från Conny Strömberg...