Klar för Djurgården – mitt i kvaldramat

Almtorp lämnar SSK – och Carlsson ryktas vara på väg bort

Foto: Scanpix
Klar för dif Enligt Sportbladets uppgifter är Jonas Almtorp klar för spel i Djurgården nästa säsong – mitt under det brinnande kvaldramat mellan Almtorps nuvarande klubb och Modo.
HOCKEY

Södertälje spelar för sin elitserieexistens i kvällens ödesmatch mot Modo.

Samtidigt kan Sportbladet avslöja att lagets assisterande kapten Jonas Almtorp, 27, mitt i kvalseriedramat har gjort klart med Djurgården.

Kvalserien avslutas i kväll och Modo och Södertälje möts i en direkt avgörande match för vilken av klubbarna som tvingas lämna elitserien.

Extremt mycket står på spel.

Degradering till Hockeyallsvenskan innebär ett ekonomiskt avbräck på runt 30 miljoner kronor.

Dessutom riskerar den klubb som åker ur elitserien att tappa stora delar av spelartruppen. I Södertälje har samtliga spelare en klausul som innebär att kontraktet bryts om laget åker ner i allsvenskan.

Men oavsett hur det går för Södertälje har Jonas Almtorp bestämt sig för att lämna klubben.

Den assisterande kaptenen har legat med i toppen av lagets poängliga under sina två säsonger i klubben. Almtorp har alternerat mellan att vara förste- och andrecenter och har tagit ett stort ansvar på isen.

Förnekar övergången

Nu kan Sportbladet avslöja att han redan har gjort klart med Djurgården till nästa säsong. Affären gick snabbt och Almtorp ska bara ha fått ett par dagar på sig att fatta ett beslut.

Enligt Sportbladets uppgifter kommer även forwarden Mattias Carlsson att lämna Södertälje. Två av varandra oberoende källor hävdar att Carlsson redan är klar för en annan klubb.

Carlsson själv nekar bestämt.

– Det är jag definitivt inte. Jag har kontrakt med Södertälje i två säsonger till.

Gjorde 17 mål

Enligt våra uppgifter har du rätt att bryta kontraktet.

– Då har du fel information.

Så du kan med hundra procents säkerhet säga att du spelar i Södertälje nästa säsong?

– Ja, det kan jag göra.

Carlsson värvades från Linköping inför den här säsongen och har gjort stor succé. Den snabbe ytterforwarden gjorde 17 mål i grundserien, bara Linus Videll gjorde fler mål i Södertälje. I kvalserien har han gjort fyra mål på nio matcher.

Sportbladet har sökt Jonas Almtorp, hans agent Lars Cederström och Södertäljes sportchef Per Nygårds.

FAKTA

DUELLEN

Modo

Målvakt: Tuomas Tarkki har gjort en stabil kvalserie men har blandat och gett under säsongen. Kommer att få en svår match då Modo kommer att föra spelet. Det gäller att hålla koncentrationen uppe.

Backar: Har erfarenhet så det räcker och blir över. Men gamla meriter vinner man inga matcher på och det är nu upp till bevis. Hannu Pikkarainen har en nyckelroll.

Forwards: Precis som på backsidan finns det kvalité men ännu har många offensiva pjäser mycket kvar att bevisa. Niklas Sundström har dock klivit upp stort under kvalserien och det gäller att fler hakar på.

Tränare: Charles Berglund var som spelare en taktiskt driven center. I kväll gäller det att han har något ess i rockärmen att ta fram om inte Modos fiasko ska bli ett faktum.

Hemmaplan: En förmodad fullsatt hemmaarena som kommer att bära Modospelarna framåt. Men går spelet i baklås kan publiken bli en belastning.

Totalt: 15

Södertälje

Målvakt: Riku Helenius fick chansen att starta i omgång åtta mot Rögle. Det blev succé och han har sen dess fått fortsatt förtroende. Men än har Helenius en bit kvar till den fina form han hade under fjolårets kvalserie.

Backar:  Arto Laatikainen och Pierre Hedins skador har varit kännbara. Södertälje har inte alls gått att känna igen i det defensiva spelet under kvalserien och i kväll ställs allt på sin spets. Det lär bli en tuff afton för den relativt unga backuppsättningen.

Forwards: Många stomspelare har underpresterat så här långt. Nu har de chans till revansch. Under kvalserien har i stället Mathias Månsson och Ryan Lasch burit laget framåt.

Tränare: Peter Popovic har den energi som laget har saknat under den senaste tiden. I kväll gäller det att han får gruppen att dra åt samma håll och spela som ett lag.

Bortaplan: Det passar Södertälje perfekt att få spela på bortaplan. Här kan de verkligen få utdelning för sitt tajta och något destruktiva spel. Det gäller bara att göra mål på de chanser som de bjuds på och hålla huvudena kalla.

Totalt: 13

Sammanställning: Jimmy Stålnacke

ARTIKELN HANDLAR OM