”Jag har själv fått en, tycker den är snygg”

Fansens skämtsamma hyllning går hem hos Lihagen

Foto: Mattias Karlsson
HOCKEY

För tre år sedan låg han livlös på isen.

I dag är Niklas Lihagen, 29, en del av det Örebro som har bråkat sig in i toppen av kvalserien – och hyllas med en, något morbid, t-shirt av fansen.

– Jag har själv fått ett exemplar, jag tycker att den är snygg, säger han och skrattar.

Foto: BILDBYRÅN

Som sista lag klämde de sig in. Nu ska Örebro, tvåa i kvalserien, konfrontera antagonisterna Västerås i en oväntad toppmatch.

Efter exakt noll matcher på nästan tre år har Niklas Lihagen – som i december 2009 föll ihop på isen med ett hjärtstillestånd, och räddades av domaren – den här säsongen återtagit sin plats i laget.

– Jag hade räknat bort hockeyn egentligen och ville inte ha så stora förväntningar. Men det var hela tiden en dröm. I början spelade man på ren glädje, berättar han.

”Garvar åt den”

Som en hyllning har Örebrofansen tryckt upp en tröja med ett något speciellt tryck: en dödskalle iklädd hockeyhjälm, med Lihagens nummer 71 på, ovanför texten ”Dead Man Walking”.

– Jag har själv fått ett exemplar. Jag tycker att den är snygg! säger han och skrattar till.

– Jag garvar åt den och tar det inte så seriöst.

Har den sålt bra?

– Jag vet inte... Jag hade någon kompis som ville köpa en, då hade den sålt slut i XL.

Så du är lugn med den sortens galghumor?

– Jag har inga problem med det. Jag känner att jag har lagt det bakom mig, men tänker så klart på det då och då.

”Vi har inget att förlora”

Nu väntar alltså Västerås, och om Örebro bara kan hitta inspiration från februari kan det bli en trevlig kväll för deras del – i grundseriens näst sista match vann de med 2-1 på bortais.

– Det är alltid skönt att ha med sig det i ryggen, kunna känna att vi har en bra chans att slå dem. Men det kommer att bli en grymt tajt match. Vi har inget att förlora.