Drömmen är nära för mister Örebro

Från 114 åskådare i division 1 till het kvaldramatik – Henrik Löwdahl har varit med på hela resan

Foto: CONNY SILLÉN
Örebro i blodet Inte ens under de svåra åren i division 1 och allsvenskans bottenskikt valde Henrik Löwdahl att lämna Örebro. Men så har han ju också en pappa som en gång tog laget till hockeyns finrum.
HOCKEY

På 70-talet var Christer Löwdahl med och spelade upp Örebro i elitserien.

Nu är sonen nära att göra samma sak.

– Va? Tog farsan upp klubben till elitserien? Det hade jag ingen aning om, säger Örebros lagkapten Henrik Löwdahl.

Foto: JERRY WINDAHL
Christer Löwdahl (till vänster) i Örebro-tröjan 1978.

Efter 15 säsonger i samma klubb har Henrik Löwdahl, 31, tilldelats ett välförtjänt smeknamn.

”Mr. Örebro” kallas han, den lojale centern som står noterad för flest poäng i klubbens historia.

– Fast det är ju inte så att mina barn skriker ”Mr. Örebro” efter mig direkt, säger Henrik och garvar.

Nobbade toppklubbarna

Han har spenderat sin karriär på hockeyns oglamorösa bakgårdar.

– Jag vet faktiskt inte varför jag stannat kvar om jag ska vara ärlig. Pappa spelade här, och jag ville hemskt gärna spela inför samma publik. Det har dessutom varit stimulerande att hänga på en klubb i ständig utveckling, säger han.

Flera lagkamrater vittnar om hur drivor av klubbar från hockeyallsvenskan och elitserien ryckt i poängkungen genom åren.

Var du aldrig sugen på att sticka?

– Lite sugen var jag kanske på att pröva något annat. Vi spelade ju länge i ettan. Samtidigt jobbade klubben hårt för att komma uppåt, säger Henrik och fortsätter:

– Jag är stolt över att ha stannat kvar i samma klubb under hela karriären. Att skifta från att spela inför 114 åskådare i gamla Toyotahallen till 5 000–6 000 som det är nuförtiden.

Rekord i roligt

Örebro har fem raka segrar i kvalserien och anses av många som mer eller mindre klara för elitserien. Ytterligare tre poäng i dagens match mot Rögle och precis allt talar för avancemang.

– Det här är min bästa period i karriären. Jag har varit med om andra roliga saker, men inte på den här nivån, säger Henrik.

Din farsa tog upp Örebro i elit- serien två gånger: 1976 och 1978. Nu är du nära att upprepa prestationen. Hur känns det?

– Va? Tog farsan upp klubben till elitserien? Det hade jag ingen aning om. Jag har dålig koll om jag ska vara ärlig, men jag visste att han spelade i elitserien, även om jag trodde att det var när han representerade AIK.

Snackar ni mycket hockey?

– Visst gör vi det. Han är rätt insatt om man säger så.

Vad skulle det betyda för Örebro att få upp ett lag i elitserien? Nu när fotbollslaget är nere i Superettan.

– Fotbollen har ju verkligen varit nummer ett i alla år, och det vore kul för staden att ha ett lag i landets högsta hockeyserie. Alla man träffar på stan är väldigt glada och positiva.

FAKTA

Löwdahl om...

...sin totala motsats som spelare: – Man kan väl säga att Conny Strömberg haft en annorlunda karriär. Jag mötte honom tidigt, när han spelade i Arboga, och han var hur bra som helst. Nu är han magisk för oss.

...varför Örebro leder kvalserien:

– Vi fick mycket energi i laget när vi vände underläge till seger mot Leksand i den andra matchen i kvalserien. Vi har haft ett hyfsat anfallsspel hela tiden, men nu har vi dessutom ett riktigt bra försvarsspel.

...om spelarna är nervösa inför avgörandet:

– Nej, inte alls. Vi ser oss fortfarande som underdogs. Vi kom in i kvalserien först efter playoff, och vi har inte haft något att förlora. Det har varit skitkul att spela med den känslan.