Enda hotet: Den stora kvalfrossan

”Det känns bra fram till nedsläpp – sedan är det som en blackout”

Foto: BILDBYRÅN OCH SCANPIX
Leksand och Örebro. Vilket lag pallar trycket bäst?
HOCKEY

Örebro och Leksand måste rasa ihop fullständigt för att tappa sina elitserieplatser.

En som vet hur det känns när kvalseriefrossan slår till är den förre Skellefteåforwarden Pär Mikaelsson, 43.

– Idrottsligt är det absolut det värsta jag har varit med om i hela mitt liv, säger Mikaelsson som var med 2004 då Skellefteå kollapsade.

Foto: BILDBYRÅN
Pär Mikaelsson.

Med fyra omgångar kvar av kvalserien har Örebro och Leksand sju respektive sex poäng till godo på Timrå. Redan i kväll kan de båda lagen vara klara för elitserien.

Ett liknande utgångsläge hade Skellefteå för nio år sedan – då slutade det med en klassisk kollaps.

– Jag kände egentligen inte att vi hade ett lag som skulle kunna vika ner sig, men det var exakt det vi gjorde, säger Pär Mikaelsson.

Föll mot avsågade Bajen

I den sjunde omgången vann Skellefteå borta mot AIK med klara 4–1. När tre omgångar återstod räckte det med två poäng för att säkra avancemanget. De fick med sig en poäng mot Malmö, och sedan räckte det med poäng på hemmaplan mot redan avsågade jumbon Hammarby.

Det gick inte alls. Hammarby skrällde och vann med 3–2 efter att ha haft en 3–0-ledning efter två perioder.

– Ändå var det ingen riktig katastrofinsats. Deras målvakt var grym och känslan var ändå helt okej inför den sista matchen, säger Pär Mikaelsson.

”Fruktansvärt dåligt...”

Skellefteå hade allt i egna händer. Allt som krävdes för att på egen hand ordna avancemanget var en poäng borta mot Leksand. Ett Leksand som inte hade något att spela för och inte var speciellt intresserat av att hjälpa ärkerivalen Mora.

Ändå lyckades inte Skellefteå. Det blev förlust med 2–3 samtidigt som Mora körde över Hammarby.

– Matchen mot Leksand var så fruktansvärt dålig. Det är nog den sämsta hockeymatch jag någonsin har varit med och spelat. Det kändes bra fram till nedsläpp sedan var det som en blackout, som att huvudena inte orkade längre, säger Mikaelsson.

Tror du att något liknande kan drabba Leksand och Örebro?

– Just nu är det nog bara roligt, jag tror inte de är speciellt ner- vösa. Men skulle det bli ett par förluster och allt ställs på sin spets i de sista omgångarna blir det något helt annat.