Så straffas han efter överfallet

Västerås forward stängs av resten av kvalserien

HOCKEY

Fredrik Johansson sänkte Örebros lagkapten Henrik Löwdahl med en tackling mot huvudet.

I dag kom domen från disciplinnämnden – Västerås-forwarden stängs av i fem matcher, varav två matcher omvandlas till 12 000 kronor i böter.

Västerås låg under med 1–0 mot Örebro när Fredrik Johansson satte in en brutal tackling mot huvudet på Henrik Löwdahl, som tvingades lämna isen med en nackskada.

Johansson fick matchstraff – och nu är det slutspelat för honom den här säsongen. Disciplinnämnden stänger av honom i tre matcher, dessutom ska han betala 12 000 kronor i böter.

Med två omgångar kvar är Västerås chanslöst att nå SHL. Henrik Löwdahl spelade inte i går, men Örebro vann mot Djurgården och är klart för SHL-spel även nästa säsong.

FAKTA

DISCIPLINNÄMNDENS DOM

”I anmälan anges att Fredrik Johansson utdelade en tackling mot huvudet på en motspelare. Enligt anmälan utdelades tacklingen från blindside och Fredrik Johansson träffade huvudet på motspelaren med sin överarm. Av anmälan framgår att motspelaren utgick från matchen och uppsökte sjukhus för befarad hjärnskakning. 

Fredrik Johansson har anfört i huvudsak följande. Han försökte tackla motspelaren i bröstet. Eftersom motspelaren är längre än honom och lutade sig fram vid tacklingstillfället träffade hans axel olyckligtvis motspelarens nacke/käcke.

Disciplinnämnden gör följande bedömning. Av filmsekvensen framgår att kraften i den tackling som Fredrik Johansson utdelade riktades mot huvudet på motspelaren som blev skadad. Enligt nämnden utdelas tacklingen från blindside, vilket i sig ökar skaderisken. Tacklingen var enligt nämndens uppfattning vårdslös och respektlös. Disciplinnämnden finner vid en bedömning av samtliga omständigheter och en avvägning mot praxis att avstängningens längd bör bestämmas till en tid som motsvarar fem matcher, varav två matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i HockeyAllsvenskan och SHL”.