Jensen: ”Känns som jag mördat någon”

Röglebacken rasar mot avstängningen

HOCKEY

Tacklingen gav inte ens utvisning.

Men nu stängs Rögles back Jesper Jensen av i fem matcher – och missar avslutningen av kvalserien.

– Fem matcher är helt sjukt. Det känns som jag har mördat någon, säger Jensen till Sportbladet.

Foto: S24
Kollisionen mellan Jesper Jensen och Magnus Häggström.

Incidenten inträffade med 15 sekunder kvar av mötet Malmö–Rögle, som gästerna vann med 5–3.

Domarna Marcus Linde och Mikael Holm gav inte ens Jesper Jensen utvisning för förseelsen med Malmös Magnus Häggström, men valde att anmäla i efterhand.

”Så många värre fall”

Efter att ha granskat händelsen väljer disciplinnämnden i dag att stänga av Jesper Jensen i fem matcher, varav två matcher omvandlas till 8000 kronor i böter.

– Så många värre fall än detta som skett utan åtgärder. Vår Jakob Lilja blir tacklad mot huvudet i andra bytet i andra matchen och missar resten av säsongen utan åtgärd från domare och nämnd. I detta fallet spelar killen vidare fem sekunder efter krocken och då får Jensen fem matcher, säger Rögles sportchef Anders Carlsson.

Jesper Jensen själv är lika upprörd.

– Jag är chockad. Om jag fick en match hade jag varit lika förbannad. Det känns så jävla fel. Jag tycker man ser på video att det inte ens är en tackling. Vi kör ihop, säger dansken.

”Kunde kört klubban över näsan”

– Varför i helvete skulle jag tacklat honom? Jag kunde lika gärna kört klubban över näsan på honom för att få fem matcher. Fem matcher, då har man kört ihjäl någon. Det känns som jag mördat någon. Och det är 15 sekunder kvar. Om jag kört över någon då kan jag lova att hela Malmös lag skulle kört ihjäl mig.

Straffet blir extra kännbart eftersom nyckelbacken och lagkaptenen Andreas Lilja är skadad.

– Konstigt att vi har blivit efteranmälda två gånger i år och straffade och bägge gångerna har vi mött Malmö borta, vilket säkert är en tillfällighet. Känns som om dom pissat klart på oss nu från nämnden, säger Anders Carlsson.

Missar avslutningen

Jensen tyckte det var märkligt att han över huvud taget blev anmäld till disciplinnämnden.

– Jag fick reda på det efter matchen och trodde de skämtade redan då. Jag sa ”inte en chans att det blir något”. Sedan ringde ”Masken” mig i dag och sa att jag fått fem matcher. Jag trodde det var ett skämt och att han skulle skrattade och säga ”jag skojade bara”. Men det gjorde han inte. Jag vill bara skratta åt det, men är så förbannad att jag inte kan skratta.

Rögle tar i morgon emot Västerås. Då får Jesper Jensen sitta på läktaren, precis som i avslutningen mot AIK.

– Jag var helt säker på att jag skulle spela och tränade som vanligt i dag. Killen spelade ju i samma byte. Det känns som nämnden hittar ett sätt att sätta sig själv i fokus hela tiden. Och det är de bra på.

FAKTA

DISCIPLINNÄMNDENS DOM

”Av anmälan framgår att det i 19.45 i tredje perioden skedde en incident i samband med en off side-avblåsning. Incidenten uppfattades av domarna som en ren krock mellan Jesper Jensen och en motspelare. Ingen utvisning togs i samband med detta utan motspelaren fortsatte spela de sista 15 sekunderna av matchen. Efter matchen granskades dock filmsekvenser från händelsen och domarna fann då att Jesper Jensen hade hoppat in en tackling mot huvudet på motspelaren. Händelsen anmäldes därför.

Jesper Jensen har i huvudsak anfört att han svängde in i banan mot spelet när han hörde domarens pipa. I samma veva kom en motspelare som han inte hade sett och det inträffade en kollision. Han och motspelaren kom överraskande i samma åkriktning och han såg inte motspelaren. Han hade absolut ingen avsikt att tackla motspelaren, som är en gammal lagkompis och vän till honom. Motspelaren blev inte skadad. Filmsekvenserna visar att han ställde sig på hälarna på sina skridskor, vilket man inte gör om man ska tackla.

Disciplinnämnden gör följande bedömning.

Filmsekvenserna visar kollisionsögonblicket och således inte hur Jesper Jensen förflyttar sig mot motspelaren i skedet innan. Av filmsekvenserna framgår att Jesper Jensens axel i kollisionsögonblicket träffar motspelarens huvud och att Jesper Jensen hoppar in tacklingen. Motspelaren som tacklas är inte puckförare, vilket är försvårande. Jesper Jensen har invänt att det varit fråga om en ren kollision. Det kan i denna del konstateras att Jesper Jensen inte kom i samma åkriktning som motspelaren och att Jesper Jensen enligt nämndens bedömning hade möjlighet att undvika tacklingen. Hans invändning ska därför inte leda till att han blir fri från ansvar. Påföljden bestäms till en tid som bedöms motsvara fem matchers avstängning, varav två matcher omvandlas till böter”.