’Det började med att han skickade lappar till mig från läktaren’

Tränare Berggren: ”Började med att han skickade ner lappar till mig från läktaren”

1 av 5 | Foto: Anna Tärnhuvud
Robin Kovacs och tränare Emelie Berggren.
HOCKEY

Under lördagen var forwarden Robin Kovacs, 19, med och spelade hem segern till AIK.

Dygnet senare stod han i båset som assisterande tränare och förde damlaget till sin första seger mot serieledaren.

– Det började med att han skickade ner lappar till mig från läktaren, med idéer och tankar, säger huvudtränaren Emelie Berggren, 33.

Fjolårsfinalisten AIK har blivit starkare och starkare under säsongen som började så struligt. En vecka innan premiären stod laget plötsligt utan huvudtränare sedan Jan Tauberman tvingades sluta på grund av sjukdom. Orutinerade tränaren Emelie Berggren, tidigare landslagsspelare och lagkapten i AIK, tog över med kort varsel.

– Jag har kommit in i det mer och mer, säger tränaren efter söndagens 3-2-seger mot serieledande Luleå.

Ville hjäpla till

Bredvid sig i båset hade hon hjälptränaren Robin Kovacs, nästmesta poänggörare i allsvenska topplaget AIK och draftad av New York Rangers. 19-åringen är sedan några år tillbaka pojkvän till AIK:s landslagsmålvakt Minatsu Murase och har tidigare hängt mycket på läktaren. Efter säsongens turbulenta start bestämde han sig för att han ville hjälpa till när han ändå var på plats.

– När ”Empa”, som inte heller är så varm i kläderna som tränare, tog över kände jag att det bara var bra om hon fick massa tankar och idéer, säger han.

Emelie Berggren:

– Det började nästan direkt med att han skickade ner tankar och idéer till mig från läktaren, sedan frågade han om han fick hjälpa till. Jag var jätteback, så backig man bara kan bli och Robin har jättemycket tips till våra forwards. Bara hans närvaro är väldigt uppskattat av vårt lag och han har hjälpt mig jättemycket. Alltså någon har säkert lärt honom att spela hockey, men han har så mycket eget hockeytänk, berömmer Berggren.

”Stackarna, vad de fick åka”

Successivt har Kovacs tagit mer ansvar. Första träningen han hade ansvar för var för drygt en månad sedan.

– Stackarna, vad de fick åka. Landslaget var borta så då skulle Robin åka skridskor med dem, säger huvudtränaren.

Robin Kovacs egen karriär är prio ett, men han hjälper till så mycket han kan. Ofta tränar damerna sent på kvällarna och då går det att kombinera.

– Jag kan inte lägga 100 procent på damerna, men det är kul att kunna hjälpa till. Och jag älskar och vinna oavsett vad det är, säger Kovacs.

FAKTA

AIK–Luleå 3–2 (1–0, 1–1, 1–1)

Första perioden: 1–0 (14.49) Line Bialik Öien (Louise Nordberg–Tenglin, Emmy Alasalmi) spel fem mot fyra.

Andra perioden: 1–1 (5.42) Henriette Sletbak (Michelle Karvinen) spel fem mot fyra, 2–1 (19.31) Sabina Küller (Josefine Hoegh Persson, Emmy Alasalmi).

Tredje perioden: 2–2 (3.08) Michelle Karvinen, 3–2 (14.14) Lisa Johansson.

Skott: 19–27 (9–9, 4–8, 6–10).

Utv, AIK: 3x2. Luleå: 1x2.

Domare: Andreas Johansson, Tyresö.

Publik: 110.