"Man kan inte ha det på det här sättet"

Luleå seriesegrare

Foto: Anna Tärnhuvud
Luleå vann serien
HOCKEY

Serieledning och en stark avslutande seger räckte inte för Linköping.

Med en senare matchtid fick Luleå chansen att spela på resultat i målskillnadsfajten – och knep den viktiga seriesegern inför slutspelet.

– Det är någon på förbundet som inte tagit det här på allvar, säger Linköpings tränare Peter Frantz.

Linköping och Luleå är de stora favoriterna till SM-guldet senare i vår och efter varsin storseger under gårdagen stod det klart att det hela skulle bli en tajt målskillnadskamp om seriesegern i dagens allra sista omgång.

Endast ett mål skiljde till Linköpings fördel.

Och fjolårsmästaren hade inte bara ett tuffare motstånd i tabellfemman Leksand.

Man motarbetades också av spelschemat.

"Väldigt tråkigt"

När laget firade sin starka 5-1-seger hade Luleås match mot nästjumbon Sundsvall inte ens börjat.

Därmed fick Luleå, som nu visste att det krävdes en sexmålsseger för att gå om, chansen att spela på resultatet.

Vinsten för seriesegraren blev till slut hela 12-0.

– Det är väldigt tråkigt att förbundet inte klarar av det här. Man vill höja statusen på Riksserien och då kan man inte ha det på det här sättet, att man inte spelar samtidigt, säger Linköpingstränaren Peter Frantz till Sportbladet.

Han berättar att laget gjorde vad de kunde för att ösa på hela matchen, men att man heller aldrig riktigt tvivlade på att Luleå skulle lyckas med att göra två mål fler mot ett avhängt Sundsvall som ställde upp utan sina landslagsspelare.

– Det hade mer varit dåligt av Luleå att inte lyckas vinna med två mål fler än vi. Jag tycker Sundsvall ställer upp med ett väldigt svagt lag. De var knappt ur zon på hela matchen – och hade bara sex skott (mot Luleås 81).

Frantz menar att det bara för en vecka sedan såg ut som att alla avslutade matcher skulle starta samma tid och att de bara nyligen uppfattade ändringen.

"Aldrig hänt i SHL"

– Det här hade aldrig hänt i SHL, så mycket kan vi säga. Det är någon på förbundet som missat att göra något och inte tagit det på allvar. Och då pratar vi ändå om den högsta nivån inom damhockeyn. Från förbundets sida vill man höja statusen på damhockeyn, då kan man inte hålla på så här, säger tränaren.

Hur känns det, när ni själva lagt er själ i säsongen?

– Nä, men vi har gjort vad vi har kunnat, och hade vi tagit någon mer poäng hade vi inte varit i den här situationen och det är samma sak för Luleå. Vår målsättning har hela året varit topp tre – vi står inte och faller med seriesegern. Det är ju också väldigt roligt för sporten att det är så här jämnt!

Luleås krossmatch var allt annat än jämn.

Redan efter en period hade laget skaffat sig en 4-0-ledning och när man sedan gjorde ytterligare fyra mål i den andra perioden var saken klar.

Luleå avslutade i och med den slutliga 12-0-segern seriespelet med att ta sin största seger för säsongen.

Seriesegern innebär en hemmaplansfördel genom hela slutspelet – och att man får välja både kvartsfinal- och semifinalmotstånd först. Kvartfinalerna väljs under måndagen.

Luleå, Linköping, AIK och Djurgården hamnade topp fyra och kan därmed ställas mot Leksand, HV71, Brynäs och Modo.

Sportbladet har sökt representanter på förbundet utan framgång.