Målskytt i finalen – nu lämnar stjärnan

Wakefield: ”Det känns dumt att lämna”

Foto: SVT.SE/SPORT
LHC firar 1-0-målet.
HOCKEY

LINKÖPING. Jennifer Wakefield sänkte Luleå i den första finalen – men när allt ska avgöras är storstjärnan i Kanada.

26-åringen tvingas hem av det kanadensiska hockeyförbundet.

– Det känns dumt att lämna, men jag tror inte jag kommer att bli saknad, säger LHC-stjärnan.

Försnacket handlade om Jennifer Wakefield, det mesta på isen handlade om Jennifer Wakefield och eftersnacket handlar också om Jennifer Wakefield. Linköpings superstjärna visade vägen och var den stora hjälten när LHC vann den första finalen med 2-0. Östgötarna har i helgen två chanser på sig att säkra klubbens tredje raka SM-guld – men de får göra det utan Wakefield, som gjorde 55 poäng på 18 grundseriematcher.

26-åringen måste nämligen åka på Kanadas uppladdningsläger inför VM.

– Jag är förstås besviken, för vi har vuxit som lag de senaste sex månaderna. Det känns dumt att lämna, men jag tror inte jag kommer att bli saknad. Laget är inte byggt runt en eller två spelare, utan fler kan kliva fram, säger Wakefield.

”Det är business”

Är du besviken på förbundet som inte låter dig stanna?

– Det är business. VM är väldigt viktigt och det är en oturlig situation, och man önskar att flygningen till Vancouver inte skulle ta så lång tid. Hade resan varit kortare, och tidsskillnaden mindre, hade det kanske gått att lösa.

Har du försökt övertala förbundet?

– Jag pratade med dem innan matchen och försökte fixa att jag skulle kunna stanna till lördag, men det fanns inga bra resor från Luleå på lördag. Den bästa flygningen skulle ta 49 timmar. Tyvärr, vi har verkligen kollat upp allt, säger hon.

”Jag är inte orolig”

På lördag spelas den andra finalen, och en eventuell tredje match är på söndag.

– Jag är inte orolig. Jag tycker vi var bättre över 60 minuter, säger Luleås back Emma Eliasson.

Vad tror du det betyder att LHC tappar Wakefield?

– Kanske kan fler kliva fram och ta ansvar, men jag hoppas att det blir till deras nackdel, då de tappar en målskytt, säger Eliasson.

FAKTA

Så var första finalen:

Luleå hade det mesta och det bästa i den första perioden. De höll på att få en drömstart redan efter några sekunder då Michelle Karvinen blev helt fri med Florence Schelling, men LHC-målvakten räddade. Några minuter senare hade Luleå ett skott i stolpen. För LHC kretsade det mesta kring stjärnan Jennifer Wakiefield, och det var också hon som gjorde det första målet – två minuter in i den andra perioden. Därefter höjde sig hemmalaget och tio minuter senare utökade Denise Altmann ledningen till 2-0.

Luleå skapade några riktigt bra lägen i inledningen av tredje men Schelling storspelade och släppte inte in några mål, utan LHC kunde vinna med 2-0.

10 senaste svenska mästarna

2015: Linköping

2014: Linköping

2013: AIK

2012: Modo

2011: Segeltorps IF

2010: Segeltorps IF

2009: AIK

2008: Segeltorps IF

2007: AIK

2006: Mälarhöjden/Bredäng