Hemma bäst för hockeydamerna

OS-år – då lämnar stjärnorna Nordamerika för Riksserien

HOCKEY

I OS-tider är det ishockeyspelarna i Nordamerika som har bäst chans att ta en plats till Vancouver.

I alla fall bland herrarna. På damsidan är det tvärtom.

Pernilla Winberg är en av fem landslagsstjärnor som har flyttat hem under OS-säsongen.

– Jag tycker det är ett bra upplägg, vi får spela ihop laget och kan koncentrera oss helt på ishockeyn, säger den 20-åriga forwardsprofilen till TT.

Foto: BILDBYRÅN
Två av damstjärnorna som flyttar hem – Pernilla Winberg och Kim Martin.

På lördagen gör hon debut i sin nya klubb, Stockholmslaget Segeltorp som möter antagonisten AIK – där Winberg tidigare spelat – på bortaplan i Riksseriens premiäromgång. Segeltorp föll i SM-finalen mot just AIK förra säsongen, men har fyllt på laget med flera landslagsspelare och är favorit.

Krav från ledningen

Men det är inte SM-guldjakten som gör att Winberg är tillbaka i Sverige efter en säsong i University of Minnesota Duluth. Det är OS i Vancouver. Att hon och övriga universitetsspelare flyttade hem var ett krav från förbundskaptenen Peter Elander.

– Alla som ska kvalificera sig till OS ska göra det på samma villkor. Hade de varit kvar i Nordamerika hade de haft studierna hängande över sig och inte kommit loss till alla våra samlingar. Finland gör tvärtom och har tio spelare där borta. Vi får väl se vilket upplägg som är bäst, säger Elander.

Winberg är nöjd med lösningen. Via stipendium från Sveriges olympiska kommitté (SOK) kan hon och landslagskompisarna livnära sig på ishockeyn den här säsongen.

Tränar med killar

– Jag tränar två pass om dagen, bor hemma i Malmö under veckorna och tränar med killar, Malmös J18-lag, berättar Winberg som pluggar företagsekonomi i USA, en fyraårig utbildning som hon återupptar nästa år.

– Jag har trivts kanonbra. Vi har jättebra tränare och det är hög nivå på matcherna. Skolan var ganska jobbig, det tar tid att komma in i språket, säger hon.

Winberg var en av hjältinnorna i straffdramat i semifinalsegern mot USA i OS i Turin för fyra år sedan då Damkronorna sensationellt tog silver. Nu handlar drömmarna om OS-guld.

Vägen dit går via ett hockeyliv på hemmaplan.

FAKTA

LANDSLAGSSPELARNA SOM FLYTTAR HEM

Pernilla Winberg, 20 år, forward, Segeltorp (från University of Minnesota-Duluth).

Elin Holmlöv, 22, forward, Segeltorp (University of Minnesota-Duluth).

Emilia Andersson, 21, back, Segeltorp (Minnesota State University).

Kim Martin, 23, målvakt, klubblös (University of Minnesota-Duluth).

Jenni Asserholt, 21, back, Linköping (University of Minnesota-Duluth).

Fakta: Riksserien

Riksserien, damernas elitserie i ishockey, spelas för tredje säsongen och har sedan i fjol utökats med två lag, Hanhals och Västerås.

Lagen möter varandra fyra gånger, totalt 28 omgångar. Ettan och tvåan i serien går direkt till SM-semifinal medan lag tre-sex möts i kvartsfinal. SM-finalen spelas den 21 mars.

Lördagens premiäromgång: Modo–Hanhals, Leksand–Linköping, Brynäs–Västerås, AIK–Segeltorp.

Källa: TT

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM